JUSS OG SAMFUNN

Sier nei til «digitale dødsfall»

FAD-støttet prosjekt kan bli gravlagt allerede før fødselen.

24. sep. 2010 - 12:41

Fornyingsdepartementet (FAD) inviterte i våres til konkurransen «Nettskap 2.0».

Målet var å friste kreative til å utvikle nye nettjenester, gjerne basert på offentlige data. Etter en kåring ble 17 prosjekter tildelt penger av en pott på 2,5 millioner kroner.

«Digitale dødsfall» var en av vinnerne i kåringen, og ble tilkjent 90.000 kroner i støtte.

Dette er en av fire vinnere der viderebruk av offentlige data fremheves som et viktig aspekt, ifølge departementets oppsummering.

Hensikten med tjenesten er å publisere en oversikt over dødsfall på nett, som skal være tilgjengelig for allmennheten.

Mannen bak «Digitale dødsfall», Kjetil Bruvik fra Forlagsservice, har søkt om tilgang til folkeregisteropplysninger. Prosjektet hans står og faller denne tilgangen.

Men Skattedirektoratet er negative til søknaden. Det er de som har eierskap til Folkeregisteret.

I et brev påpeker direktoratet to forhold som er til hinder for slik tilgang:

Enerett

- Skattedirektoratet har en eksklusiv avtale med EDB Business Partner om distribusjon av folkeregisteropplysninger. Det er i strid med denne avtalen å benytte andre distributører, heter det i brevet som digi.no har fått tilgang til.

Videre slår avtalen med EDB fast at distributøren (EDB) skal ha kontroll på dataflyt helt frem til sluttbrukers system. - Dette utelukker bruk av underleverandør.

Taushetsbelagt

Det andre poenget i svaret er at folkeregisteropplysninger, herunder navn, kommune, fødsels- og dødsdato er taushetsbelagt. Disse kan kun utleveres til private dersom opplysningen er nødvendig for å kunne ivareta lovmessige rettigheter eller plikter, påpeker det.

Begge disse innvendingene rimer jo dårlig med at FAD gir pengestøtte til prosjektet, og samtidig påpeker at viderebruk av disse dataene er et viktig aspekt.

- Det er merkelig at Skattedirektoratet oppfatter meg som distributør. Slik jeg oppfatter brevet ønsker ikke Skattedirektoratet å bidra til at disse datene kan benyttes på annen måte enn i dag. Argumentasjonen deres virker både gammeldags og veldig akademisk, sier prosjekteier og Nettskap-vinner Kjetil Bruvik til digi.no.

Han innrømmer at «Digitale dødsfall»-prosjektet står og faller på tilgangen, og ønsker ikke å sette igang arbeidet før det blir en avklaring. Skattedirektoratet har bedt om en uttalelse fra FAD i denne saken.

- Jeg tror ikke verken statsministeren eller fornyingsministeren hadde sett dette for seg når de kikket på Nettskap. De har jo fremhevet digitalisering av anmeldte dødsfall som et prosjekt som har noe for seg, sier Bruvik.

Han sier han er overbevist om denne løsningen vil bli en realitet.

- Det er bare et spørsmål om tid. Kanskje er det også en pedagogisk øvelse som må gjøres i forhold til de som sitter på disse dataene i dag. Dette er offentlige data, det er ikke hemmelige data. Dette er vurdert som ikke sensitive opplysninger.

Videre sier Bruvik at hans motivasjon ikke er penger. Løsningen han ser for seg skal både bare tilgjengelig for alle og helt gratis, det vil si ikke reklamebasert.

FAD sier de er i dialog med Skattedirektoratet i denne saken, og at de ikke ønsker å gå inn i saksbehandlingen her og nå.

De innrømmer imidlertid at det kan være forhold i de enkelte prosjektene som de på forhånd ikke har tenkt over.

- I forhold til konkurransen Nettskap så har vi ikke vært oppmerksom på alle mulige problemer som kunne dukke opp i hvert enkelt prosjekt, sier kommunikasjonssjef i fornyingsdepartementet Frode Jacobsen til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.