JUSS OG SAMFUNN

Sikkerhet først i Datatilsynet

Rundt månedsskiftet januar-februar vil Datatilsynet være på lufta med nye og forbedrede web-sider. Samtidig skal en strengt intern intranett-løsning være på plass.

Eirik Rossen
9. jan. 1997 - 13:00
Hege Njaa og Kjersti Pettersen i Datatilsynet.
Hege Njaa og Kjersti Pettersen i Datatilsynet.

– Hos oss går det et strengt fysisk skille mellom det eksterne og det interne, understreker informasjonssjef Hege Njaa og prosjektleder Kjersti Pettersen. – Maskinen på biblioteket er tilknyttet Internett, men ikke lokalnettet. Alle de andre maskinene våre er utelukkende tilknyttet lokalnettet. Vi er ennå ikke blitt presentert for en løsning som vi mener gir tilstrekkelig sikkerhet. Med det følsomme materialet vi behandler, kan vi kan rett og slett ikke ta sjanser. Vi må sette sikkerheten først, og vi kan ikke eksperimentere.

Et av tilbudene på det nye intranettet vil være en kopi av det Datatilsynet tilbyr på sine eksterne web-sider. Når det eksterne tilbudet skal oppdateres, er løsningen enkel: Man kopierer til diskett, går til Internett-maskinen, og legger inn nye filer og kataloger fra disketten, såkalt "joggenett".

– Skal vi streife eller legge noe ut på Internett må vi planlegge det inn i arbeidsdagen. Verre er det ikke, sier Njaa. – Elektronisk post og andre meldinger må også fraktes fysisk mellom Internett-maskinen og den interne serveren.

Datatilsynet har hatt et web-tilbud i mange år. Tilbudet skal friskes opp betraktelig i en "frames"-løsning med tiltrekkende og diskrete grafiske elementer.

– Alt vi sender ut av offentlig informasjon skal også ut på Internettet. Noe gjengis i html-format, annet materiale vil kunne lastes ned i form av tekstbehandlingsdokumenter. I noen tilfeller vil det være aktuelt å lage en løsning der det du ser på skjermen ligger tett opp til en trykket original.

Menyen vil gi tilgang til poster som informasjon, nyheter og Spor (Datatilsynets kvartalskrift). Du kan bestille papireksemplarer av Datatilsynets informasjonsmateriale. Men interaktiv konsesjonsbehandling blir det ikke.

– Her er det ikke bare snakk om sikkerhet, men også om underskrifter, forteller Pettersen. – Foreløpig kan vi ikke godta elektronisk formidlede underskrifter. Men fra web-sidene våre vil du kunne finne det spørreskjemaet du trenger og skrive det ut lokalt. Så fyller du ut skjemaet på vanlig måte, underskriver det og sender det til oss i posten. Vi har fått inn noen søknader på denne måten, og det ser ut til å være en hensiktsmessig løsning.

Njaa og Pettersen utelukker ikke digitale underskrifter, men gjentar sitt grunnleggende prinsipp: Det må inngå i en helhetlig løsning som er både hensiktsmessig og sikkerhetsmessig tilfredsstillende.

– Vi kommer til å satse mye på å markedsføre Internett-løsningen vår straks vi har det på lufta, sier Njaa. – Vi har altfor ofte sett instanser som bruker masse ressurser på å lage gode løsninger som så ikke blir brukt fordi folk ikke kjenner til dem. Skal web-sidene bidra til å effektivisere arbeidet vårt, må folk kjenne til dem og bruke dem.

Hensikten med det nye intranettet i Datatilsynet er å effektivisere det daglige arbeidet. Det er formet slik at nettlosen skal gi medarbeiderne tilgang til alt de trenger av ressurser. Intranettets hjemmeside inneholder knapper for blant annet Datatilsynets interne juridiske bibliotek og Lovdata – på CD-ROM. Den papirbaserte møteboka er erstattet av en intranett-applikasjon. En egen meny gir saksbehandlerne tilgang til spesielle maldokumenter for å besvare ulike typer konsesjonssøknader. Intranettet gir med andre ord et oppgaverettet arbeidsmiljø, med langt mindre preg av "dataaktige løsninger" enn hittil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.