KOMMENTARER

Sikkerhet vil drive PC-salget fremover

I det stille jubler nok Intel og PC-bransjen over alle sikkerhetsproblemene, for dette presser kundene til å oppgradere.

15. juni 2005 - 10:48

På 90-tallet av hang PCene etter programvarevare-utviklingen og det var gode grunner til å betale dyrt for all den ytelse du kunne skaffe deg.

Men etterhvert kan både private brukere og bedrifter kjøpe stadig billigere maskiner. Man trenger ikke de nyeste Intel-prosessorene til å dra Windows og Office rundt. Selv den helt billigste maskinen holder - hvis du bor på en øde øy.

For hvis du skal koble maskinen til Internett, må du legge på en stadig lengre rekke av applikasjoner som spiser stadig større andel av ytelsen. Og det er dette som nå gjenoppliver oppgraderingsspiralen og presset til å kjøpe seg stadig mer ytelse.

Intel, AMD og PC-bransjen har all grunn til å juble. For tre-fire år siden stod bransjen foran en kollaps - stadig færre brukere hadde behov for de raskeste prosessorene og en mindretall avanserte brukere og PC-spillere hadde ikke vært nok til å opprettholt lanseringstempoet.

Men virus, spionvare, hackere og annen malware har rett og slett reddet bransjen. I tillegg til antivirus, må nå en maskin kjøre en personlig brannmur og en spionvare-jeger som overvåker i sanntid. Sleng på et antispam-filter og eldre maskiner stopper rett og slett opp.

Undertegnede sitter på en 1,3 GHz AMD-maskin med 512 MB minne, noe tygde unna mine nettlesere, litt Office og litt bildebehandling uten å nøle. For inntil nylig kjørte eierselskapet til digi.no bare server-basert skanning av epost.

Men trusselen fra virus som kommer gjennom lynmeldinger og behovet for en oppgradering, gjorde at Norman ble installert på alle våre maskiner, både stasjonære og bærbare. Sammen med Microsofts spionjeger gjøre dette nå at jeg egentlig har behov for en ny maskin - det lugger kraftig innimellom når Norman skal gjøre jobben sin.

Dette er ikke Normans feil, vi hører om det samme fra løsningen til andre leverandører.

Og det er intet lys i tunnelen - vi kommer til å bruke stadig mer av både bedriftens og våre personlige IT-budsjetter på sikkerhet. Mer avanserte brannvegger og mer komplette spionvare-programmer vil bare øke byrden.

I mitt stille sinn tenker jeg på hva vi for eksempel kunne ha gjort med verdens fattigdom hvis vi hadde fått for alvor hadde bremset sikkerhetsproblemene. Ser man på den samlede prislappen er det ikke å ta i å si at malware er blitt et globalt problem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.