PERSONVERN

Siktet for mordbrann etter Google-søk

Forsvarsadvokater kaller politimetoden for ukritisk overvåkning av enorme proporsjoner, etter at søkehistorikk er brukt for å identifisere tre mistenkte.

Politiet i USA har identifisert mistenkte som skal ha søkt på en adresse, som siden ble påtent.
Politiet i USA har identifisert mistenkte som skal ha søkt på en adresse, som siden ble påtent. Illustrasjonsfoto: H.Brombach
18. jan. 2023 - 10:49

Politiet sto uten spor etter en antatt påsatt brann, som i 2020 tok livet av fem mennesker i den amerikanske delstaten Colorado, melder Bloomberg.

Så vant etterforskerne fram med en rettskjennelse, som anmodet Google om å utlevere hvem som hadde søkt etter gateadressen, før det brant der.

IT-giganten valte å etterkomme forespørselen, noe som ledet til et gjennombrudd. Tre tenåringer som skal ha googlet adressen er siktet for mordbrann.

Forsvarerne har forsøkt å få bevisene ugyldiggjort. Reversibelt søk er en kontroversiell framgangsmåte, hevder forsvarsadvoktene, som kaller det ukritisk overvåkning av enorme proporsjoner.

I motsetning til en ransakingsordre, innebærer det at man først må søke blant alle brukere av søkemotoren, for deretter å kunne identifisere mistenkte, mener de.

Dommeren i saken tok ikke bevispåstanden til følge. Forsvarerne har anket kjennelsen til Colorados høyesterett, skriver nyhetsbyrået.

Statssekretær Gunn Karin Gjul.
Les også

Ny Ekom-lov til Stortinget i vårsesjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.