BEDRIFTSTEKNOLOGI

SIMM - opp som en løve

Forrige uke falt innprisene kraftig for på SIMM for importører av minne. De populære 16MB og 32MB modulene har gått ned i pris tilsvarende halvparten av den prisøkningen modulene fikk i september. Fortsatt ligger prisene 25 - 30 prosent over bunnpunktet fra i slutten av august. Ellers er det knapphet på endel disker, prosessorer og moderkort som kan gi leveringsproblemer for PC i november og desember.

Jens Kanden
21. okt. 1996 - 14:00

Etter en optimistisk september med kraftig oppgang i prisene på SIMM (Single Inline Memory Module), ser det ut som om luften har gått ut av ballongen for denne gang.

- SIMM har vel mistet halvparten av den oppgangen de fikk i september, sier Thomas Lund, Busines Unit Manger for SIMM og masselagring hos Micro Technology Group (Santech/Micro Software). Tilgjengeligheten har blitt god fordi det er mye varer i kanalene. Det som skjer ved prisendringer er verdt et studium i psykologi. Når prisene når toppen som det gjorde i forrige uke og begynner å snu, får folk nesten panikk. Kunder slutter å kjøpe i påvente av bedre priser, mens de som har varer på lager snur seg rundt og dumper varene i markedet for å begrense tapet. Dermed forsterkes tendensene. De samme mekanismene fungerer når prisenen går opp, og vi får en kraftigere økning enn nødvendig, sier Lund.

Det ser ut som det verste kjøret på minne er over for denne gang, hva prisstigning angår. Allikevel er SIMM-markedet et såpass flyktig marked at prisene kan gå opp igjen på meget kort varsel.

Ellers meldes det om knapphet på endel PC-komponenter. Taiwans største produsent av moderkort for PC, Elitegroup Computer Systems Ltd., som lager moderkort for bla. IBM og NEC, melder at de er utsolgt og har leveringstid på tre til fire uker på moderkort akkurat nå. En annen stor produsent, First International Computer (FIC), melder at etterspørselen er større enn tilbudet. FIC meldte at de mottok en 100 millioner dollars ordre for å produsere PCer for Compaq Computer Corp.

Norske aktører melder om knapphet på de vanligste diskstørrelsene på 1,2GB og 1,6GB samt endel prosessorer. Dermed kan det gå mot et siste kvartal med knapphet på nøkkelkomponenter til PC som kan gi prispress og økede leveringstider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.