RESULTATERFINANS

Skal "fotfølge" aksjesvindlere på nettet

Det amerikanske kredittilsynet SEC har opprettet en etterforskningsgruppe som skal patruljere nettet på jakt etter svindel og aksje-lureri.

Per Christian Stokke
22. feb. 2000 - 14:53
Securities and Exchange CommissionSECReuters,
Teknisk knockout på Yahoo!Gamle triks gav ny internett-krig


SEC satser på å ansette opptil 100 mennesker i tillegg til deres team på 850 jurister og analytikere, med 50 til 60 som skal jobbe med nett-svindel . SEC fikk et godt eksempel på slik svindel forrige uke da en hacker publiserte falsk informasjon på websidene til et børsnotert selskap.

Selskapet Aastrom Biosciences Inc. opplevde kraftig kursoppgang på grunn av den falske informasjonen om fusjon med et større selskap.

I Norge er det Økokrim og Kredittilsynet som overvåker denne typen kriminalitet. Økokrims datateam tar seg av etterforskningen av fysiske angrep på nettsteder, mens Kredittilsynet etterforsker tips om for eksempel kursmanipulering ved spredning av falsk informasjon.

- Økokrim har ikke en tilsvarende satsning på patruljering av nettet, selv om det er kommet forslag om at vi skal ha det. Vi har et pilotprosjekt i samarbeid med Kripos, med etterforskning av pedofili/barneporno på nettet. Dette har pågått i to år, og vi kan bruke erfaringene fra dette til eventuelle senere prosjekter. Gjennom Sikkerhetsutvalget pågår det prosjektering av et eventuelt CERT-senter i Norge for å utrede og skaffe en totaloversikt over trusselbildet her til lands sier førstestatsadvokat og leder av datakrimteamet Inger Marie Sunde til digi.no.

- Når det gjelder kursmanipulering og innsidehandel holder vi jo øye med markedet, og melder fra til Kredittilsynet hvis noe krever nærmere etterforskning. Det er klart at markedet har endret seg med bruken av Internett, for det er aldri blitt handlet så mye aksjer som i februar i år, og informasjon om markedet beveger seg på nye måter, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

- De som overvåker markedet hos oss, oppsøker stadig vekk diskusjonsgruppene på SOL Børs og Hegnar Online hvor vi vet det har vært flere tilfeller av 'planting' av falsk informasjon og rykter, sier Aase til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.