BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal ta VMware på pris og tett integrasjon

Microsofts sjef for virtualisering, Mike Neil, mener Microsoft har noen fordeler i kampen mot VMware.

10. mars 2008 - 10:37

Microsoft lanserte Windows Server 2008 i forrige uke. En ting som er ganske spesielt med lanseringen, er at Microsoft sendte ut produktet med en betaversjon av sin virtualiseringsteknologi vedlagt på DVD-platen.

- Det er uvanlig. Vi prøver noe nytt. Den vil bli automatisk oppdatert med Windows Update, sier Mike Neil, Microsofts sjef for virtualisering, til digi.no.

Virtualiseringen vil ikke bli ferdig før 180 dager etter lanseringen.

- Vi ligger godt an i forholdt til den timeplanen, sier Neil.

I forbindelse med et seminar i regi av Microsoft, fikk digi.no et intervju med Mike Neil, Microsofts sjef for virtualisering. Han var i Norge i forbindelse med en to og en halv ukes turne i Europa.

Mike Neil har en lang fartstid fra IT-bransjen. Han var blant annet direktør for utvikling i virtualiseringsselskapet Connectix som Microsoft kjøpte for å få en fot innenfor virtualiseringsmarkedet. Før det har han også jobbet for Apple, hvor han blant annet var med på å utvikle Pixo OS, det som nå er iPod OS.

- Generelt sett er antall virtuelle servere fortsatt få. Det er nok snakk om mellom 5 og 10 prosent, sier Neil.

Microsoft ligger et godt stykke bak VMware, selskapet som har holdt på lengst med virtualisering på Intel-baserte arkitekturer. Microsoft mener imidlertid at de har noen fordeler.

- Vår løsning har en lettere tilnærming, sier Neil.

Han henviser til at Microsofts virtualiseringsløsning installeres på sammme måte som Windows Server, mens VMware går gjennom et for mange litt mer ukjent grensesnitt basert på Linux.

- Vår strategi er å lage et mer integrert produkt, sier Neil.

Virtualiseringsleverandørene VMware, Microsoft og Citrix (Xen) har stort sett samme tilnærming til virtualiseringsarkitekturen, men det er en vesentlig forskjell: Det går på hvordan de håndterer drivere.

Microsoft (og også Xen) har lagt det i et eget lag. Det gir Microsoft fordelen at de bruker samme drivere som Windows Servere, og dermed har de automatisk et stort utvalg å ta av.

- En av fordelene vi oppnår er at vi kan bruke all den samme maskinvaren som Windows Server støtter, sier Neil.

Når man installerer Microsofts hpervisor, installerer man i praksis en Windows Server. Man kan imidlertid velge å installere serveren i såkalt Core-modus, det vil si en installasjon uten grensesnitt utover ett kommando shell.

VMware på sin side, vurderte denne modellen, men forkastet den. De mener den ikke skalerer godt nok. Så er spørsmålet hva som er godt nok. Microsofts virtualiseringslag støtter inntill 16 prosessorer, mens VMware støtter 64.

Som markedslederen som er lengst fremme, har VMware muligheten til å ta litt ekstra godt betalt for sine produkter. Microsoft på sin side, satser på å utfordre VMware gjennom å aggressiv prising.

- Vi går mot kunder som er priset ut av VMware, sier Neil

Windows Server 2008 kommer som nevnt med et beta-produkt. Neil mener at mange kunder har prøvd det ut og at de er godt fornøyde, men han vil ikke ut med en anbefalning om bare å ta det i bruk. Han presiserer at virtualiseringen er vedlagt for at kundene kan teste det ut og bli kjent med teknologien.

Det er ikke bare det at Microsoft legger ved et beta-produkt sammen med Windows Server som er spesielt med virtualiseringsproduktet. Microsoft satser også på full plattformstøtte med sine aministrasjonsverktøy for virtualisering. Det er noe nytt, selv om de har hatt støtte for andre plattformer gjennom tredjepartsutviklere, for eksempel i overvåkningssystemet MOM (Microsoft Operation Manager).

Bakgrunnen for det er en erkjennelse av at kundene vil ha heterogene miljøer der det brukes flere forskjellige plattformer. Dessuten kan det være vanskelig å overbevise kunder som har jobbet med VMware i flere år, å gjøre enn fullstendig migrering.

- Kundene kan videreføre sine investeringer i VMware, sier Neil.

Microsoft droppet støtten for Linux da de kjøpte Connectix for omtrent fem år siden. Det har de nå gått tilbake på. Neil forteller at teknisk sett ble støtten aldri fjernet.

- Vi kjørte fortsatt Linux, men når Microsoft sier at vi støtter noe, så er det langt mer enn bare å si at det fungerer. Når vi sier vi støtter noe, så kan kundene ringe oss og få support, sier Neil.

Windows Server 2008 kommer med lisenser for å kjøre virtuelle utgaver av operativsystemet. Med Standard-utgaven kan man kjøre en virtuelle Windows Server, med Enterprise-utgaven kan man kjøre 4 og med Datacentre-utgaven kan man kjøre så mange man vil.

- Man installerer Windows Server og Hyper V er en del av det, sier Neil.

Hyper V er navnet på Microsofts hypervisor, det vil si virtualiseringslaget som kjører direkte på maskinvaren istedenfor å gjå gjennom operativsystemet.

VMware satser mye på det som gjerne kalles software appliance. Det vil si ferdig installerte systemer der operativsystem, mellomvare og alle komponenter kommer ferdig installert sammen med applikasjonen i form av et virtualisert image.

Microsoft har begynt å se i den retningen, men de har ikke tatt skrittet fullt ut. Foreløpig kjører de kun evalueringsutgaver av ferdig installerte applikasjoner. Hvorvidt Microsoft ser for seg å levere fullverdige installasjoner i fremtiden vil han ikke si noe om nå.

På sitt Norgesbesøk fokuserte ikke virtualiseringssjefen på virtualisering. Han holdt isteden et foredrag med fokus på Windows server, SQL Server og Visual Studio. Trykket på virtualiseringsteknologien kommer nok først om 180 dager, når virtualiseringsteknologien er ferdigstilt.

Mike Neil sammen med Nina Sundberg i Microsoft Norge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra