JUSS OG SAMFUNN

Skal varsle brukerne før datautlevering

IT-giganter vil ikke lenger hemmeligholde forespørsler fra myndighetene.

Facebook og flere andre teknologigiganter er enige om at brukere som blir berørt av dataforespørsler fra i alle fall amerikanske justismyndigheter, skal varsles om dette allerede før dataene eventuelt utleveres.
Facebook og flere andre teknologigiganter er enige om at brukere som blir berørt av dataforespørsler fra i alle fall amerikanske justismyndigheter, skal varsles om dette allerede før dataene eventuelt utleveres. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. mai 2014 - 09:54

De amerikanske IT-selskapene skal i betydelig større grad enn tidligere varsle den aktuelle brukeren direkte og på et tidlig tidspunkt, dersom justismyndigheter ber om personlig informasjon om brukeren. Tidligere har de fleste av selskapene fulgt krav fra etterforskere om hemmelighold av slike forespørsler. Dette skriver Washington Post.

Yahoo er blant de amerikanske selskapene som skal ha innført en slik rutinemessig varsling av brukerne allerede i fjor. Nå kommer Apple, Facebook, Google og Microsoft etter. Kilder ved selskaper som har innført slike ordninger, forteller til Washington Post at etterforskere i større grad nå dropper krav om datautlevering for å unngå at mistenkte får vite om forespørslene.

Det er delte meninger om dette er en god ting. Det amerikanske justisdepartementet mener at truer etterforskningene. Andre parter mener at ordningene legger en demper på en datainnsamling som har foregått uten tøyler.

De nye ordningene omfatter ikke FISA-ordre ( Foreign Intelligence Surveillance Act) eller nasjonale sikkerhetsbrev. Disse er automatisk omfattet av taushetsplikt.

Ifølge Washington Post skal Google allerede ha begynt slik rutinemessig varsling av brukere som berøres av dataforespørsler fra myndighetene. Men i forrige uke skal selskapet oppdatert retningslinjene med å beskrive visse situasjoner hvor slik varsling vil holdes tilbake. Det gjelder blant annet situasjoner hvor det er umiddelbar fare at ofre for kriminalitet blir fysisk skadd.

– Vi varsler brukere om rettslige krav når det er hensiktsmessig, med mindre det er forbudt i henhold til lov eller rettsordre, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Detaljene om tilsvarende ordninger hos Apple, Facebook og Microsoft har ennå ikke blitt offentliggjort. Men samtlige skal gjøre varsling av brukere til en rutine.

– Senere denne måneden vil Apple oppdatere sine policyer slik at brukerne vil få et varsel fra Apple i de fleste tilfeller når juridiske myndigheter ber om personlig informasjon om en kunde, sier Kristin Huguet, en talsperson for Apple, til Washington Post.

Flere av selskapene har tidligere fortalt at de ikke utleverer brukerdata uten at det finnes et skikkelig, juridisk grunnlag for dette. Ofte blir forespørsler avvist helt eller returnert med krav om å gjøres mindre omfattende.

Det er uklart i hvilken grad policyendringene endrer noe når det gjelder dataforespørsler fra andre land enn USA.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.