BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skarp innsats fra Context Vision

Context Vision, det svenske selskapet som lager programvare for filtrering av digitale bilder, hadde ikke nok omsetning til å noteres på noen av de svenske børslistene. Alternativet ble SMB-lista på Oslo Børs, der selskapet har hatt en formidabel utvikling.

8. aug. 1997 - 11:16

I mars ble svenske Context Vision (COV) notert på SMB-lista til Oslo Børs, etter at selskapets ledelse ikke fikk innpass på noen av de svenske listene. Selskapet hentet den gang inn 25 millioner kroner, og de som valgte å satse på svensken kan høste en solid gevinst dersom de selger aksjen i dag. Sist aksjen ble omsatt gikk den for 66,50 kroner, en formidabel økning fra introduksjonsprisen i mars på 37 kroner.

Context Visions konsept er billedfiltreringsprogramvare for medisinsk fotoutstyr. Ved hjelp av såkalt GOP-teknologi leverer selskapet programmer som gjør bilder fra magnetresonans-scannere skarpere, og dermed lettere for det medisinske personellet å jobbe med. Prisen på slikt utstyr avhenger i stor grad av billedkvalitet, og COV har derfor høstet gode marginer selv om omsetningen har vært relativt beskjeden. Det totale markedet for denne type scannere beregnet til 200 millioner kroner, men COV planlegger å tilpasse programvaren også til relatert utstyr.

- Vi er i ferd med å utvikle teknologien også for såkalt datatomografisk (CT-scanning) utstyr. Dette markedet er tre til fire ganger større enn markedet for magnetoresonans utstyr. Til gjengjeld er marginene på dette markedet mindre, sier administrerende direktør i COV, Svein Günter-Hansen, til digi. Günter-Hansen forteller at programvaren til selskapet også kan tenkes å benyttes til ultralyd- og digitalt røntgenutstyr. Sistenvnevnte har ifølge Günter-Hansen et enormt potensial.

- Utskifting til digital røntgen vil blant annet føre til at pasientene blir eksponert for røntgenstråler i en kortere periode. For de nær 200.000 røntgenapparater som er i bruk i verden i dag er dette derfor et meget attraktivt alternativ, sier Günter Hansen.

Programvaren til COV krever mye maskinkapasitet, og spesielt hvis selskapet skal lage utstyr for levende bilder er det nødvendig med et kvantesprang i maskinvareytelsen. For å oppnå dette planlegger selskapet å legge programvaren inn i maskinen - i første omgang ved hjelp av et PC-kort, og etterhvert lage en brikke som med ferdiglagte programinstruksjoner.

Foreløpig er COV alene om å levere billedfiltreringsteknologi til medisinsk utstyr.

- Noen av våre kunder har forsøkt å lage filtreringsprogramvare på egen hånd, men foreløpig er det ingen som har lykkes, sier Günter-Hansen, som kan glede seg over å være torsdagens børsvinner blant IT-selskapene. COV var opp 5,6 prosent torsdag og aksjen endte på 66,50.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.