BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skattedebatt i Riksdagen

Ericssons-konsernets planer om å flytte hovedkontoret ut av Sverige har fått det svenske Folkpartiet til å kreve at Riksdagen tar en næringspolitisk debatt om klimaet for etableringer av høyteknologibedrifter i landet. Høyt skattetrykk skal være en viktig årsak til at Ericsson vurderer utflagging.

Øystein Kvistad
5. mai 1997 - 14:18

I et brev til Riksdagens talman Birgitta Dahl - som motsvarer den norske stortingspresidenten - skriver folkpartilederen Lars Leijonborg at Ericssons flytteplaner "på en dramatisk måte belyser de vanskene mange opplever med å drive høyteknologisk virksomhet i Sverige.

Det var i et intervju med Sveriges Radios økonomiredaksjon lørdag at Ericssons konsernsjef Lars Ramqvist fortalte at konsernledelsen har bestilt en utredning om en eventuell flytting av hovedkontoret.

- Utredningen må ses i lys av at bare tre prosent av vår virksomhet skjer i Sverige, sa Ramqvist, som dessuten viser til at selskapets eiere vil se på hvordan de best kan rekruttere ledere til Ericsson på lang sikt.

- Slik det er i dag kan jeg si at det av skattehensyn er helt håpløst å få lokket en Ericsson-ansatt i utlandet hjem til Sverige. Blant annet derfor har eierne signalisert at vi kanskje burde ligge utenfor Sverige, der vi har størsteparten av vår virksomhet. Det er slett ikke et urimelig spørsmål, sa Ramqvist i intervjuet med Sveriges Radio.

Ericssons planer om å flytte er et tegn på det dårlige næringsklimaet i Sverige, mener moderaternas nestleder Lars Tobisson. - Strykkarakter til den svenske næringspolitikken, sier Tobisson til teknologiavisen Ny Teknik, og legger til at personbeskatningen gjør at Ericsson og andre storbedrifter sliter med å beholde kvalifisert nøkkelpersonell i Sverige.

Næringsminister Anders Sundström har sagt at han ikke vil delta i noen diskusjon der Ericsson-konsernets flytteplaner blir en del av et politisk spill. Miljøet for store selskaper i Sverige er eksepsjonell god, mener næringsministeren.

- Ericsson har hatt en fantastisk utvikling og den utviklingen skyldes kanskje ikke bare Ramqvist og noen til, men det miljøet som selskapet har virket i - nemlig det svenske næringslivsmiljøet, sier Sundström til TT. Han legger til at det ikke finnes noe annet land som har så stor andel storbedrifter i forhold til bruttonasjonalproduktet som Sverige.

- Men det er ikke lett å gjøre Lars Ramqvist helt fornøyd. Han vil nok alltid stille krav til Sverige som han synes vi ikke lever godt nok opp til, sier en synlig irritert næringsminister. Han tror imidlertid Ericssons konsernledelse vil tenke seg om både en og to ganger før en utflagging eventuelt blir besluttet gjennomført. - Ericsson har vokst kraftig i Sverige og kommer fortsatt til å gjøre det, mener Sundström.

I lørdagens intervju med Sverige Radio sa imidlertid Lars Ramqvist noe helt annet. Konsernsjefen sa da rett ut at det er usikkert om selskapet kan beholde den virksomheten som i dag er etablert i Sverige. - Vi kan ikke ha mer produksjon og forskning i landet enn det vi driver butikk. Om ikke politikerne forstår at vi må premiere utvikling og kompetanse, vil ikke Ericsson klare den omstillingen vi nå står overfor, sa Ramqvist.

Sveriges skatteminister Thomas Östros sier at regjeringen allerde har satt i gang en utredning av nye skatteregler, som skal gjøre det lettere for selskaper å hente hjem nøkkelpersoner fra utlandet.

Ericssons flytteplaner ser LO-økonomen Dan Andersson som et tegn på at Ramqvist ikke "er særlig god til å takle motgang", med henvisning til den kritikken han og selskapet har møtt etter vedtaket om å legge ned kretskortproduksjonen i Norrköping.

- Han er uvanlig følsom for kritikk til å lede et såpass stort og framgangsrikt selskap, sier Andersson til Aftonbladet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.