BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjønnheten og mobildyret

Om ikke denne tjenesten blir stor så kan den i det minste bli veldig plagsom.

Håkon Styri
15. nov. 2002 - 09:51

Det er mange som mener at mobiltelefon med digitalkamera er en av de tingene som kan ta litt av i løpet av neste år. Dét bør ikke som noen sjokkmelding, de som har fulgt med vet at slike telefoner selger like rått som sushi i Japan. Selv om japansk kultur og matvaner kan virke fremmed, og norsk økonomi ikke oppfordrer til hemningsløs lek med dyre dingser, vil det nok selges en del kameramobiler i løpet av 2003.

Avanserte fotografiapparater gjør oss ikke nødvendigvis til bedre fotografer. Digitalkameraene som er bygget inn i dagens motiltelefoner er da heller ikke så veldig avanserte. Likevel, når tusenvis av mennesker tar tusenvis av bilder så tør jeg være så optimistisk at jeg tror det kommer et og annet blinkskudd.

Personlig holder jeg en knapp knapp på digitalkameraet framfor å la meg begeistre av en mobiltelefon med Word og Excel. (Hva skal jeg nå med dét på mobilen, jeg har ikke Word eller Excel på PC engang.)

Om folk vil sende hverandre bilder i tide og utide lang tid framover, eller om kameraet blir noe vi glemmer etter hvert som vi kaster oss over spill og annen moro, er vanskelig å mene noe om. Selv om mobiloperatørene er ivrige etter å tjene penger så demonstrerer de ikke noe imponerende tempo i utvikling av tjenester og innhold.

Det store spørsmålet er hva slags tjenester som kan bygges rundt et relativt enkelt mobilkamera. Det er (forhåpentlig) begrenset hvor stor fortjeneste operatører og tjenesteleverandører kan få ved at folk sender bildemeldinger til hverandre. Her må det lages verdiøkende tjenester, og helst noe som skaper avhengighet.

De beste mobilkameraene i dag har ikke mer enn VGA-oppløsning. Det er begrenset hvilke bruksområder det har. Det holder til bilder på en webside, men det blir kanskje ikke noe å henge på veggen. Likevel kan det holde både til fjernsyn og mindre bilder i aviser.

Fjernsyn er en viktig driver av mobiltrafikk, og klarer man å fylle en kanal med tekstmeldinger hele natten så er det vel mulig å sende bilder også. Noen må uansett passe på at ikke tekstmeldingene går over streken og da går det nok fint å sile ut bilder. Det blir spennende å se hvor mye folk er villige til å betale for å vise bilder på denne måten. Det må da være litt mer moro å få bildene sine på TV enn å lage fotoalbum på et nettsted nesten ingen besøker?

Det som er en litt skremmende tanke er en framtid hvor det så godt som over alt og til alle tider er mennesker med mobilkamera. Snakk om offentlig rom. Er du ute på byen og ser en kjendis som gjør noe nokså dumt kan det være fristende å ta et bilde. Kjekt å ha når du skal fortelle venner og kolleger at det sant at det skjedde. Du var der jo, og du har bilder som bevis.

Det store spørsmålet er hvilket av massemediene som kommer først med tusentips for mobilbilder.

En hærskare mobilpaparazzier vil ikke forbli en ubrukt ressurs. Jeg vil tro at Dagbladet eller TV2 er de mest sannsynlige kandidatene. Uansett blir det en ny tidsregning for alle kjente fjes som finner på å kline, kræsje bilen eller kaste pølser på mer eller mindre offentlig sted.

Heldigvis er det ikke så mange av oss som massemedia vil ofre spalteplass på, og enda færre som er verdt et tusentips. Likevel vil nok Datatilsynet ha sitt å si om en utvikling som dette, og sier de det ikke så vil vel noen politikere trå til og mene noe om privatlivets fred relativt fort.

Hva blir vel folk som strisnakker i mobilen på bussen mot dem som tar bilder i baren?

Vel, det var dagens tanker om morgendagens mobiltjenester. Uansett om de vekker begeistring eller skepsis så er det vel noen som skynder seg å registrerer domenet mobilsladder.no for å være på den sikre siden.

God helg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.