JUSS OG SAMFUNN

– Skype granskes etter NSA-lekkasjer

For selskapet har fortsatt hovedkontor i Europa.

Skype etterforskes, denne gang på grunn av bekymringer om at selskapet hjelper NSA med å avlytte samtalene.
Skype etterforskes, denne gang på grunn av bekymringer om at selskapet hjelper NSA med å avlytte samtalene. Bilde: PantherMedia og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. okt. 2013 - 14:20

Luxembourgs datavernombud skal ifølge The Guardian ha startet etterforskning av Skype som følge av bekymringer om at selskapet samarbeider med NSA og er en del av den amerikanske etterretningstjenestens PRISM-program.

Skype er Microsoft-eid, men har fortsatt hovedkontor i Luxembourg. Dersom etterforskningen viser at selskapet i det skjulte har delt brukerdata med NSA, kan dette være et brudd på datavernlovgivningen i Luxembourg. Ifølge The Guardian risikerer selskapet bøter og sanksjoner, inkludert et forbud mot å dele brukernes samtaler med NSA.

Kommunikasjonsovervåkning kan i Luxembourg bare skje med tillatelse fra en domstol eller autorisert av et tribunal valgt av statsministeren.

Det er uklart hvem som er kilden til The Guardian i denne saken. Ingen av de antatt involverte partene vil uttale seg til avisen.

The Guardian ser ikke bort fra at en slik ordning mellom Skype og NSA kan være sanksjonert av regjeringen i Luxembourg gjennom hemmelige avtaler som ikke har vært kjent for datavernombudet.

Skype ble tidligere ansett som svært vanskelig å avlytte, blant annet på grunn av tjenestens distribuerte arkitektur. I fjor ble det kjent at Microsoft har flyttet de mange Skype-supernodene inn i selskapets datasentre. Dette har trolig bidratt til å gjøre det enklere for selskapet å integrere Skype-tjenesten med selskapets egne tjenester. Men man skal heller ikke se bort fra at det har gjort det enklere for amerikanske myndigheter å overvåke Skype-kommunikasjonen.

Det er uklart i hvilken grad Skype-kommunikasjonen til enhver tid er kryptert. Mange har opplevd at blant annet lenker i lynmeldinger har blitt filtrert vekk mellom avsender og mottaker. Likevel skal Skype-representanter ha sagt under minst én høring at selskapet ikke har nøkler som kan dekryptere kommunikasjonen.

I The Guardian-artikkelen hevder kilder at Skype via en partner har gitt kinesiske myndigheter tilgang til å overvåke eller filtrere deler av den tjenesten. Detaljer om dette finnes her.

Skype-ledere skal offentlig ha sagt at selskapet ikke er i stand til å hjelpe justismyndigheter med å avlytte samtalene. Men samtidig har det kommet avsløringer om at selskapet har utforsket hvordan dette kan gjøres gjennom «Project Chess». Prosjektet skal ha blitt startet flere år før oppkjøpet til Microsoft, men ble først kjent i sommer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra