RESULTATERFINANS

Slappe år 2000-krav på skandinaviske børser

Kravene til år 2000-rapportering ved de skandinaviske børsene er svært beskjedne sammenliknet med forholdene i USA. Dårligst stilt er det i Danmark, der børsen ikke har sendt ut noen anbefaling om hvilke forhold som bør rapporteres.

Eirik Flaa
5. aug. 1998 - 12:31

Nylig gikk amerikanske børsmyndigheter (SEC) ut med en utvidet anbefaling om hvilken risiko de ulike børsnoterte selskapene må kartlegge i forhold til overgangen til år 2000. Det omfattende dokumentet gir en fyldig beskrivelse av hvilke forhold som må avdekkes. Selv om dokumentet er ment som en anbefaling, advares det mot tvangsrapportering og mulige søksmål dersom kravene i "anbefalingen" ikke følges opp.

Mens amerikanske aksjonærer etter hvert ser ut til å få øynene opp for år 2000-problematikken, er oppmerksomheten i det skandinaviske kapitalforvaltningsmiljøet begrenset. Dette reflekteres også i kravene som er stilt av de skandinaviske børsene med hensyn til rapportering av risiko.

Oslo Børs sendte 13. februar i år ut et sirkulære der det ble anbefalt at norske børsnoterte selskaper rapporterer inn forventede utgifter til år 2000-tilpasning. I rundskrivet ble det dessuten etterspurt oversikter for hvordan selskapene planlegger å løse problemet med hensyn til eksterne parter. Selskapene er anbefalt å gi slik informasjon innen utgangen av 1998.

I motsetning til SEC-dokumentet fra USA sier rundskrivet fra Oslo Børs fint lite om risikovurderinger, og inneholder få detaljer om hva som konkret bør avdekkes.

Den slappeste av de nordiske børsene er likevel København Fondsbørs. En melding fra kredittmyndighetene stiller krav om år 2000-rapportering for finansinstitusjoner, men en generell anbefaling er ennå ikke sendt ut.

- Vi vurderer å sende ut et tilsvarende brev (som Oslo Børs, red.anm), men dette er ennå ikke avgjort, sier avdelingssjef Erik Bruun Hansen ved København Fondsbørs til digi.no. Han legger til at dersom det vedtas å sende ut et rundskriv, må avgjørelsen tas raskt. Helst i løpet av få uker.

- Hva er grunnen til at dere ennå ikke har gitt noen anbefaling?

- Det ligger i børsvedtektene at forhold som innebærer risikomomenter skal rapporteres. Dette bør vel strengt tatt holde, sier Hansen.

Selv om det på langt nær kommer opp mot de strenge kravene som stilles i USA, er det den svenske børs som som krever den strengeste innrapporteringen i Skandinavia.

Stockholm Fondbørs skriver i sitt sirkulære at selskapene bør avdekke forhold som gjør det mulig for aksjemarkedet å vurdere risikoen for negative økonomiske effekter ved overgangen til år 2000. Tekniske problemer som kan oppstå med interne systemer, bør innrapporteres til børsen såvel som til nære samarbeidsparter.

- Selv om dette er formulert som en anbefaling, er det vanlig å tolke denne typen skriv som et pålegg, sier Hans Edenhammer ved Stockholm Fondbørs til digi.no.

Edenhammer regner med at de svenske børsnoterte selskapene vil følge opp anbefalingen om å levere en tilstandsrapport i forbindelse med fremleggelsen av årsresultatet for 1998. Så langt har godt over halvparten av selskapene notert ved Stockholm Fondbørs gitt informasjon i tråd med børsens anbefalinger.

Ved Oslo Børs er det ingen som har oversikt over hvor mange selskaper har fulgt Børsens anbefalinger så langt i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra