FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik er Googles nye nettleser

Google kom i går kveld med en testversjon av selskapets første nettleser. Førsteinntrykket er godt.

Google Chrome har kommet i en første betaversjon.
Google Chrome har kommet i en første betaversjon. Skjermbilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. sep. 2008 - 12:48

Google overrasket mange med kunngjøringen av Chrome, selskapets kommende nettleser, som nå er tilgjengelig i en betaversjon. Så sent som i 2006 sa Eric Schmidt, toppsjef i Google, at selskapet ikke hadde noen planer om å bygge noen egen nettleser. Han skal også ha sagt at den eneste årsaken til at de ville bygge en, var om det ville gi reell brukernytte.

Men ifølge ulike kilder skal Google så langt ha brukt mellom ett og to år på utviklingen av Chrome så langt. Foreløpig er Chrome bare tilgjengelig for Windows (XP og Vista), men utgaver til Mac og Linux skal komme etter hvert.

    Les også:

digi.no har testet Chrome en kort periode og har fått et førsteinntrykk av hva denne testutgaven tilbyr. Vi har også støtt på en del utfordringer som må løses før nettleseren presenteres.

Chrome ser så langt ikke ut til å noen form for helt unik funksjonalitet. Det ser ut til at Google har hentet det selskapet mener er det beste fra de etablerte nettleserne, eller i kommende utgaver av disse, og tilført visse forbedringer her og der.

Brukergrensesnittet er svært minimalistisk og ryddig (som Safari), hver fane er en egen prosess som av sikkerhetsårsaker kjøres i en «sandkasser» (som IE8), den inkluderer en helt ny og raskere JavaScript-motor (som Firefox 3.1), mens presentasjonsmotoren er basert på WebKit, som også Safari benytter.

Det betyr ikke at det ikke finnes ting i Chrome som ikke finne hos konkurrentene, men det dreier seg da mest om mindre detaljer.

Valgmuligheter ved ny fane i Chrome.
Valgmuligheter ved ny fane i Chrome.

Den mest synlige nyheten er plasseringen av fanene. I Chrome er fanene plassert på helt toppen av nettleservinduet, slik at adressefelt og verktøylinjer er plasser under hver enkelt fane. Med dette framhever Chrome at det er fanene som er det viktigste i nettleseren, mens den øvrige funksjonaliteten er litt mer tilbaketrukket.

Installasjonen av Chrome er svært enkel og vil for de fleste med bredbånd og en forholdsvis moderne PC ta under ett minutt. Under installasjonen blir brukeren spurt om Chrome skal kopiere bokmerkene til enten Internet Explorer eller Firefox. Hele installasjonsdialogen var på norsk, selv om vi ikke ble spurt om dette var noe vi ønsket. Det er mulig å skifte mellom en rekke ulike språk i innstillingene til Chrome.

Tilpasning av blant annet oppstarten av Chrome.
Tilpasning av blant annet oppstarten av Chrome.

Når man åpner en ny fane, får man etter å ha brukt nettleseren en stund, presentert de websidene man oftest besøker. Dette minner om Speed Dial i Opera, men er ikke helt det samme. I tillegg får man en oversikt over de nyeste bokmerkene man har laget, samt et felt for å søke i besøksloggen (historikken).

Vindusmeny i Chrome, samt Utvikler-seksjonen.
Vindusmeny i Chrome, samt Utvikler-seksjonen.

I likhet med de fleste av konkurrentene har Chrome et utvidet adressefelt som gir forslag til sider man kan besøke, så snart brukeren begynner å skrive noe. Disse forslagene hentes fra bokmerkene og besøksloggen, men også fra tjenesten Google Suggest.

I likhet med IE8 og Safari, gir Chrome brukerne mulighet til å surfe anonymt. Dette gjøres for eksempel ved å velge menyvalget «Nytt inkognito-vindu» fra vindusmenyen oppe til høyre i Chrome. Dette inkognitovinduet er markert med et bilde av en spion oppe i det venstre hjørnet.

Informasjon som vises når man entrer Inkognitor-modus.
Informasjon som vises når man entrer Inkognitor-modus.
Slik markeres Chrome-vinduet som er i inkognitomodus.
Slik markeres Chrome-vinduet som er i inkognitomodus.

I Inkognitomodus blir ingenting av det bruken gjør loggført på PC-en. Alle nye informasjonskapsler (cookies) slettes så snart inkognitovinduet lukkes. Det eneste som beholdes er filer man spesifikt laster ned.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Som nevnt kjøres hver av fanene i Chrome som en egen prosess, som igjen kjøres i en lukket sandkasse, slik at eventuelt skadelig kode som kjøres i en fane ikke skal kunne påvirke de andre fanene eller PC-en forøvrig. Det er flere fordeler med at hver fane er en egen prosess. Det ene går på stabiliteten. Dersom én av faneprosessene krasjer, fører det bare til at akkurat denne fanen blir utilgjengelig for brukeren. Resten av fanene og nettleservinduene vil oppføre seg som normalt. Også plugins som Flash kjøres som en egen prosess.

En annen fordel med separate faneprosesser, er at det frigjøringen av minnet blir mer effektiv. Riktignok er et en innledende kostnad for hver prosess, men et problem med dagens nettlesere er at deler av minnet som frigjøres ofte er så fragmentert at det likevel ikke kan benyttes av systemet før nettleserprosessen avsluttes.

Google Chrome Oppgavebehandling
Google Chrome Oppgavebehandling

Chrome inkluderer en egen oppgavebehandler som forteller om hvilke ressurser hver av fanene, samt plugin-ene, krever. Denne er tilgjengelig fra Utvikler-seksjonen i vindusmenyen.

Fordi hver fane er en egen prosess, kan fanene flyttes mellom ulike Chrome-vinduer.

Chrome inkluderer i likhet med stadig flere av dagens øvrige nettlesere flere verktøy rettet mot utviklere. Den er mulig å markere et element på en webside og deretter inspirere koden for dette elementet, inkludert hvilke CSS-regler som gjelder for elementet. Det samme verktøyet kan også vise hvilke eksterne filer som lastes ned av en webside og sortere disse etter størrelse og faktisk nedlastingstid.

Google Chrome Inspector er et verktøy rettet mot utviklere.
Google Chrome Inspector er et verktøy rettet mot utviklere.

Chrome inkluderer dessuten en konsoll, som blant annet viser kodefeil i HTML, CSS og JavaScript, samt en JavaScript-debugger.

Vårt første inntrykk av Chrome er at det er en forholdsvis enkel, men gjennomtenkt nettleser som stort sett laster og viser sider svært raskt. Stort sett vises også sidene korrekt. Er Flash-støtte installert på PC-en fra før, tas dette umiddelbart i bruk. Litt verre er det med Java. Dagens versjon av Java støttes ikke av Chrome, men den kommende Java SE 6 Update 10 skal støttes. En testversjon av denne er tilgjengelig for nedlasting her.

Flere har dog meldt om problemer med å komme inn på nettbanker. Selv greide vi kke å komme inn på nettbanktjenesten til Skandiabanken. Disse problemene var tydelig knyttet til sertifikathåndteringen.

Mye tyder dessuten på at Chrome ikke er funksjonsferdig. Det mangler blant annet vanlige muligheter som å kunne deaktivere nedlasting av bilder, deaktivering av støtte for JavaScript og plugins, samt muligheten til å velge alternative stilsett.

Slik Chrome framstår nå, er den et alternativ for dem som ønsker seg en kvikk og rask, sannsynligvis stabil og sikker nettleser, som har det nødvendigste av funksjonalitet og betydelig krefter under skallet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.