BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik får du dobbel Celeron og symmetrisk flerprosessering uten lodding

Hittil har du måttet lodde på hovedkortet for å få symmetrisk flerprosessering med Intels Celeron-prosessorer. To firmaer, fra henholdsvis USA og Taiwan, tilbyr hver sin enklere løsning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 1999 - 02:02

Intel tilbyr selv ikke støtte for symmetrisk flerprosessering (SMP - symmetrical multiprocessing) med Celeron-prosessorene.

Å bruke mer enn én prosessor i en datamaskin, gir flere fordeler. De to viktigste er bedre fleroppgavedrift og høyere ytelse. SMP begynner å bli mer utbredt, også når det gjelder vanlige PC-er. Dette krever riktignok at man har et operativsystem som støtter slike systemer, men både Windows NT og Linux er jo kjente for de fleste.

Av Intels nåværende prosessorer, støttes SMP av både Pentium II og Pentium III. Men disse prosessorene kan være i dyreste laget for mange, spesielt hvis man er hjemmebruker og man skal kjøpe to stykker. Intels Celeron-prosessorer - som ikke ligger langt bak Pentium II i ytelse - er et langt rimeligere alternativ.

Problemet med Celeron er at prosessorene egentlig ikke støtter SMP. Nå er det likevel mulig å få til en slik konfigurasjon ved å gjøre noen små inngrep på prosessoren ved hjelp av en loddebolt. Men det er en litt risikabel oppgave som de færreste ønsker å begi seg utpå.

Nå er det heldigvis kommet et alternativ. To selskaper, PowerLeap (USA) og MicroStar International (MSI - fra Taiwan), har hver for seg utviklet en Celeron-adapter med innebygget støtte for SMP. Disse adapterne gjør at man kan bruke to like Socket-370-utgaver av Celeron i et Slot1-basert hovedkort beregnet for to Pentium II-prosessorer.

Hovedkortet PowerLeap PL-PII. <i>Foto:  PowerLeap</i>
Hovedkortet PowerLeap PL-PII. Foto:  PowerLeap

PowerLeap PL-PII og MSI MS-6905 fungerer på samme måten og har stort sett de samme egenskapene. Dette inkluderer mulighet for selv å sette operasjonsspenningen til prosessorene og hastigheten på systembussen. Mens MSI-kortet støtter systembuss på opptil 100 MHz, tilbyr PowerLeap-kortet en hastighet på hele 133 MHz.

Monteringen av prosessoren og adapterne er trolig så enkel som overhodet mulig. Prosessoren trykkes på plass på adapteren på vanlig måte, adapteren trykkes så ned i prosessorporten på hovedkortet. Antagelig kan dette gjøres på noen sekunder.

Skal man benytte to Celeron-prosessorer på en gang (SMP), må man ha to adaptere.

Såvidt digi.no erfarer, er ikke MSI MS-6905 tilgjengelig på markedet ennå. Prisen er derfor ikke kjent, men må nødvendigvis være betydelig lavere enn prisforskjellen på tilsvarende Celeron- og Pentium II-prosessorer. PowerLeap PL-PII koster omtrent 30 dollar.

Begge adapterne ser ut til å støtte Celeron-prosessorer med klokkehastighet på minst 500 MHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.