KOMMENTARER

Slik kan vi svare på nye kopiregler

Ny lov strammer inn retten til privat kopiering av musikk og film. Her er mottiltakene:

14. feb. 2005 - 15:05

Det er kanskje også slik i utlandet, men å demonstrere foran Stortinget og sende sinte leserbrev mot en lov dagen den skal vedtas, synes å være en egen sportsgren.

Det er for sent å protestere mot de nye reglene for kopiering av musikk og film som nå skal vedtas av Stortinget. For de skal vedtas - reglene kommer som et EU-direktiv og det er bare å finne frem ja-stempelet - Stortinget har ikke sagt blankt nei til noe EU-direktiv og har ikke tenkt å begynne nå.

digi.no har omtalt det såkalte Infosoc-direktivet for akkurat tre år siden. Da ble det klart at nye regler var på vei, og det var da Elektronisk Forpost, Rød Ungdom og alle andre interessenter måtte ha tatt kampen.

Ja, forbudet mot å ta en CD du har betalt for og kopiere den til din MP3-spiller synes urettferdig. Men det nytter ikke å protestere nå, uansette påstander om at Internett bryter ned landegrenser og at musikkbransjen eventuelt er en gjeng blodsugere eller andre lite hyggelige dyrearter.

For Norge har tøyet Infosoc-direktivet så langt det var mulig. I stedet for å klage på lover som forlengst er vedtatt, må vi fokusere på hva vi kan gjøre.

De europeiske landene har gått langt i gi musikk- og filmbransjen muligheter, men det gamle lovverket var da heller ikke tilpasset digitale medier og perfekte kopier. Man må ha forståelse for at bransjen for eksempel ønsket å tette hullet i dagens norske lovverk, som i praksis gjorde MP3-nedlastning ustraffbart.

Vi må i stedet bruke vår makt som forbrukere og kjempe mot bruken av kopisperre. For musikkbransjen er ikke pålagt å bruke den. Vi må som kunder styre dem til å lage rettferdige løsninger.

Og forbrukerne har vunnet før - forbrukerne sa nei til alle musikkbutikkene som forsøkte seg med for strenge begrensninger på musikk du kjøpte. Først med å slippe opp overfor Apple, fikk musikkbransjen fart på salget gjennom iTunes.

Her er hva vi kan gjøre som svar på den nye loven:

  • Det første valget vi har er å la være å kjøpe musikk fra plateselskaper og enkeltartister som har kopisperrer. Dette er dog ikke så effektivt.
  • Alle som vil påvirke Stortinget, kan bruke sin energi litt mer konstruktivt. Vi burde kreve at Stortinget skjøter på et punkt i den nye åndsverkverkloven. Tilegget ville kreve at alle filmer, spill og CD-plater merkes med et klisterlapp som angir kopibegrensninger. Nå oppdager du ofte disse først etter at du har kjøpt produktet. Et slikt tillegg i loven hadde tvunget musikkbransjen til ærlighet.
  • I tillegg bør vi følge etter musikkbransjen - når de legger om til nytt lovverk, bør vi som kunder følge etter. Fas ut CD-platene som nå rammes av lovverket og kjøp musikken i digital format. Du får det beste av to verdener, for de fleste tillater brenning til en CD.
  • Å kjøpe digitalt er dessuten billigere - og av to årsaker. En hel CD koster 99 kroner på MSN.no, og du kan legge av deg kulturen om å kjøpe hele musikksamlinger. Kjøp de låtene du synes er bra og dropp resten.
  • Dessuten - det lages utrolig mye dårlig musikk - vær mer kritisk og hør på det du allerede har.
  • Bruk Internett-radio mer - det er et undervurdert og helt gratis alternativ - ofte uten reklame.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra