FORBRUKERTEKNOLOGI

Slutt for Googles avisarkiv

Gir opp å indeksere gammel trykksverte.

Månelandingen i 1969 er blant de historiske øyeblikkene som kan gjenoppleves i Googles avisarkiv, som ikke lenger skal utvides.
Månelandingen i 1969 er blant de historiske øyeblikkene som kan gjenoppleves i Googles avisarkiv, som ikke lenger skal utvides.
23. mai 2011 - 08:48

Googles prosjekt om å skanne inn mikrofilm og arkivmateriale fra opptil 250 år gamle papiraviser gjorde unektelig inntrykk.

Hele utgaver med forsider, nyheter, bilder og annonser fra en svunnen tid ble hentet opp fra mørke arkivkjellere. Plutselig ble de tilgjengelige og søkbare for hvem som helst.

Men nå er det kroken på døra for initiativet. Etter å ha indeksert 60 millioner avissider gir Google opp.

Ifølge Boston Phoenix, en av avisene som deltok i prosjektet, opplyste søkegiganten beslutningen om nedleggelse til sine partnere før helgen.

Google vil heller bruke krefter på nyere prosjekter som Google One Pass. Dette er en plattform som lar avishus og forlag selge innhold og abonnement til aviser og magasiner direkte fra egne nettsider.

Utover denne åpenbare håndsrekningen til en hardt prøvet mediebransje har ikke søkegiganten selv oppgitt noen grunn for hvorfor avisindekseringen skrotes.

- Ble kanskje for krevende

En teori, som Boston Phoenix selv kommer med, er at prosessen ganske enkelt har vært for tidkrevende og vanskelig. De spekulerer også i om publikumsinteressen ble for lav.

- Papiraviser er notorisk mye verre å indeksere enn bøker. Komplisert layout med tekstflyt over flere kolonner krever menneskelig overblikk eller omfattende algoritme-magi å dekode. Kanskje ble oppgaven større enn Google hadde forventet.

Avisen oppgir at Google har vært trege med indekseringen. De skal de oversendt avisarkiv som dekker flere tiår, men bare en brøkdel av omfanget har funnet veien til søketjenesten.

Selv om Google ikke lenger vil utvide avisarkivet skal innholdet som allerede er digitalisert fortsatt være tilgjengelig i News Archive Search som tidligere.

Det innebærer at du for eksempel kan sjekke hvor mye en T-Ford kostet i 1912, eller se hvordan avisforsidene brettet ut om månelandingen i 1969.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.