BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt for Sense

Trygve Tamburstuens teledrøm går i knas. Sense begjærer oppbud etter at selskapet ikke fikk inn den nødvendige kapitalen for å tilfredsstille de økonomiske kravene stilt av utstyrsleverandøren Nortel.

Frode Eriksen
17. mars 1999 - 15:43

- Vi kom i en skvis mellom en leverandør som forlangte garantier for at vi hadde driftskapital i tolv måneder, og Senses manglende evne til å stille disse garantiene når Spal ikke vil følge opp sine forpliktelser, sier Tamburstuen.

Om konkurs skulle vært unngått måtte Spals andel på $2 millioner vært på bordet i dag tidlig. Det var de ikke, til tross for at de norske investorene hadde stilt med sin tilsvarende andel, som også var Spal sitt krav gjennom sitt Luxemburgske datterselskap EMC. Avtalen med Spal ble signert den 29. januar og sier at selskapet via AMC går inn med $ 5 millioner, som senere riktignok er redusert, men - ifølge Tamburstuen - er denne avtalen ubestridelig.

Men pengene forelå ikke ved fristen i dag tidlig.

- Etter at styret har vurdert situasjonen er det klart at Sense ikke har tilgang på tilstrekkelig kapital. Derfor har styret begjært oppbud i selskapet i dag, sier Tamburstuen.

Tiltak for å redusere kostnadene, som å si opp alle ansatte for deretter å gjenoppbygge selskapet med en annen profil basert på Sense-ideen, har ikke lykkes.

- Alle parter har brukt de midlene de hadde til rådighet for å motarbeide oss, konstaterer styreleder i Sense Communications, Trygve Tamburstuen, dagen da han på vegne av styret i Sense måtte dra til skifteretten med selskapet.

Årsaken til at Sense nå måtte begjære oppbud oppsummerer han i tre hovedforhold; Saken er trenert fra GSM-operatørenes side, Sense pådro seg for høye kostnader for tidlig i driftsfasen og sist men ikke minst at selskapet møtte veggen i det internasjonale finansmarkedet i juli i fjor, da markedet tørket inn.

Tamburstuen sier at GSM-operatørene opptrer samlet i et kartell ved at de alle er medlem av GSM MoU der en ikke blir medlem om en ikke har fått tildelt frekvenser.

- Dette kartellet har fungert sterkere enn det vi trodde. Vi er den eneste operatøren utenfor kartellet med tilgang til eget internasjonalt prefiks, som gjorde det mulig for Sense å utstede egne SIM-kort.

Telegründeren sier det til sammen er investert mellom 185 og 190 millioner kroner i Sense, og selskapet sitter i dag med en gjeld på 42 millioner kroner.

- Jeg beklager oppbudet, men vi har snudd hver stein i denne saken i et forsøk på å komme fram til en løsning, og jobber nå mot at oppbudet skal skje i ryddige former.

De ansatte i Sense sin konkursbegjæring behandles onsdag i Asker og Bærum skifterett og skal sikre de de bortimot 100 ansatte lønn fra lønnsgarantifondet. Også ansatte i det danske og svenske Sense-selskapet har begjært konkurs, og det er ventet en begjæring fra ansatte i det finske selskapet.

Tamburstuen sier han ikke er bitter på den politiske ledelsen i departementet.

- Det som er bittert er at vi ikke klarte å gjennomføre den juridiske prosessen vi har satt i gang ved å kunne etablere et teleselskap som skulle få anledning til å benytte seg av de mulighetene som nå er åpnet. Han sier at det er først nå at Telia og Telenor har åpnet for tjenesteleverandør-avtaler med andre mobilselskap.

- Jeg har ikke grunnlag for å si at noen står i kulissene klare til å overta restene av Sense, men mange er klar over vårt forsprang på 12-18 måneder sammenlignet med resten av Europa.

Sense-sjefen påpeker også den unike norske situasjonen at departementet som eier av Senses største konkurrent og som overordnet organ til telemyndigheten er det samme organet.

- Vedtaket fra departementet i desember kom samtidig som en satt og forhandlet om en fusjon mellom Telenor og Telia, og er et eksempel på den uheldige dobbeltrollen.

Jo Rodin er oppnevnt som bobestyrer, og første skiftesamling er berammet til 7. april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra