JUSS OG SAMFUNN

Slutt på anonymitet på nett

Det kanadiske renovasjonsfirmaet Philip Services vant nylig en rettssak mot ni aksess-leverandører. Dommen sier at det ikke skal være mulig å skjule seg bak falske navn og e-postadresser når man deltar i diskusjonsfora på Internett.

Therese Werenskiold
14. juli 1998 - 16:29

America Online (AOL), CompuServe og andre amerikanske og kanadiske online-tjenester og aksess-leverandører må nå utlevere navn og adresser på en rekke kunder til det kanadiske renovasjonsfirmaet Philip Services.

Firmaet vant nylig en rettssak mot aksess-leverandørene som betegnes som prinsipiell; dommen sier at det ikke skal være mulig å skjule seg bak falske navn og e-postadresser når man deltar i diskusjonsfora på Internett. Flere Internett-brukere har i følge Philip Services drevet baksnakking, og kommet med rasistiske og nedverdigende uttalelser rettet mot enkeltpersoner i firmaet. AOL har allerede signalisert at navn og adresser vil bli utlevert innen ti dager, melder den danske nyhetstjenesten Comon.

Da en håndfull misfornøyde aksjonærer begynte å kritisere Philip Service på en finansiell oppslagstavle tilhørende Yahoo, trodde de at de kunne skjule seg bak falske navn og e-postadresser. De tok feil. Philips mulighet til å oppspore sine anonyme kritikere gjennom to lands rettssystemer, viser svakheten til nettets anonymitetsbeskyttelse, i følge Techweb.

Mens enkeltindivider kan skjule sine virkelige navn på e-post og i praterom eller på oppslagstavler, vil retten nesten bestandig tvinge aksess-leverandører til å oppgi kunders identitet.

- Den generelle regelen er at du må oppgi informasjonen hvis det er en rettslig ordre, sier professor ved University of Miami law, Michael Froomkin til Techweb.

- Yahoo har nå fjernet de mest krenkende uttalelsene fra oppslagstavlen fordi de truet tavlens betingelser og avtalevilkår, opplyser Lynda Kuhn, en talskvinne for Philip, til News.com. Hun legger til at Yahoo ikke opplyste om navnene til e-postabonnentene, men kun IP-adresser, etter stevningen.

IP-adressene gjorde det mulig for Philip å finne ut hvilken aksess-leverandør meldingene var sendt fra. Philip ga opplysningene videre til en kanadisk dommer, som beordret ni aksess-leverandører til å oppgi abonnenters navn, adresser og telefonnummere.

Philip har foreløpig ikke saksøkt noen av personene som sto for baksnakkingen på nettet.

-Vi er fremdeles inne i en prosess hvor vi samler informasjon, sier Kuhn. -Vi må evaluere informasjonen før vi bestemmer noe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.