BEDRIFTSTEKNOLOGI

Smått og kjapt fra Netscape

Netscape la for noen dager siden ut en svært tidlig utgave av selskapets neste nettleser for nedlasting på selskapets utviklernettsted. digi.no har testet programmet som virker svært lovende. Det er også så lite av størrelse at det kan konkurrere med Opera.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. des. 1998 - 14:36

Netscape Gecko er en forsmak på hva som vil komme fra selskapet. Gecko er en svært begrenset utgave av Netscapes nettleser, men viser likevel svært gode takter. Hele installasjonsfilen er på 1600 kilobytes. Ikke fullt så liten som Opera, til tross for at Gecko er temmelig ribbet for synlig funksjonalitet. Likevel har nettleseren støtte for teknologier som HTML 4.0, XML , overlappende stilsett (CSS 1 og delvis CSS 2) og DOM (Document Object Model). Men den har ikke støtte for blant annet Java. Alt tyder likevel på at Netscapes neste nettleser vil bli mye lettere enn dagens Communicator.

Gecko er fullt og helt basert på fri kildekode. Dette betyr også at kildekoden til programmet er tilgjengelig på mozilla.org.

Netscape skriver i en pressemelding at programmet er langt i fra ferdig, og at brukerne prøver det på egen risiko. Selskapet ønsker likevel at brukerne skal komme med tilbakemeldinger, ikke minst om feil i programmet.

digi.no har testet programmet en periode. Selv om programmet helt klart er temmelig ustabilt i mange tilfeller, er det i enkelte tilfeller lynraskt til å hente fra web-sider. Faktisk helt i klasse med Opera, så vidt vi kunne måle.

Gecko kommer til å bli motoren i Netscapes neste utgave av Navigator og Communicator. Netscape regner også med at andre programvareprodusenter vil benytte seg av kildekoden. Den kan brukes til å gi stort sett alle type programvare muligheten til å vise web-innhold.

Gecko er et kryssplattform-produkt. Det er nå tilgjengelig for Windows, mens Mac- og Unix-varianter er rett rundt hjørnet. Trolig vil det også komme andre varianter senere. På grunn av den lille størrelsen vil programmet også kunne brukes i PDA-er, faksmaskiner, set-top bokser og kanskje også mobiltelefoner.

En peker til Netscape nedlastingsside for Gecko finner du nedenfor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.