JUSS OG SAMFUNN

Smekk for Google

Må betale bot og advare franske brukere.

Får fransk refs: Google, her representert ved styreleder Eric Schmidt, må ikke bare betale en bot for å ha brutt fransk personvernlovgivning. De må også advare brukerne om at de gjør det.
Får fransk refs: Google, her representert ved styreleder Eric Schmidt, må ikke bare betale en bot for å ha brutt fransk personvernlovgivning. De må også advare brukerne om at de gjør det. Bilde: REX/AGF s.r.l./All Over Press
9. jan. 2014 - 09:08

Da Google endret brukervilkårene på sine tjenester, slik at brukerbetingelsene ble lik for både mailtjeneste og YouTube, reagerte flere europeiske personvernmyndigheter. I Spania ble selskapet nylig ilagt en bot, blant annet for ikke å ha informert brukerne godt nok om at de skanner innhold i e-poster for å målrette markedsføring.

Nå har også franske personvernmyndigheter gikk en hard smekk til nettgiganten. Ifølge Cnet News må Google betale 150.000 euro, 1,2 millioner kroner. Dette er den høyeste boten franske personvernmyndigheter noensinne har ilagt et selskap.

I tillegg til boten, som neppe vil svi for Google rent finansielt, krever også franske CNIL (tilsvarende Datatilsynet i Norge) at nettgiganten advarer sine brukere via sine franske nettsider.

Dette betyr at Google må legge ut en melding på Google.fr at endringene de gjorde i brukerbetingelsene tilbake i våren 2012 ikke er i samsvar med fransk lovgivning.

Det er særlig fire forhold franske personvernmyndigheter har reagert på: Det første er at Google ikke på tilstrekkelig måte informerer brukere om at personlige data blir behandlet, ei heller hvorfor dette skjer. For det andre blir det reagert på at Google ikke innhenter samtykke for at informasjonskapsler blir lagret på brukernes terminaler.

Google gir heller ikke brukerne informasjon om hvor lenge personopplysninger blir lagret, og de innhenter data på tvers av en rekke tjenester uten et juridisk rammeverk, mener CNIL.

Dette er ganske likelydende med hva både nederlandske og spanske personvernmyndigheter konkluderte med i fjor høst. I Nederland ble selskapet truet med søksmål fra landets personvernmyndigheter, mens i Spania ble de ilagt bot.

I Norge har Datatilsynet valgt å ikke forfølge saken ettersom de store europeiske landene har engasjert seg. Men det betyr ikke at Google slipper unna i det norske markedet: Datatilsynet har tidligere ilagt selskapet en bot for brudd på personvern-lovgivningen i kjølvannet av StreetView-skandalen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.