TELEKOM

Snart slutt på Netcoms iPhone-monopol

Apple har begynt å selge ulåste iPhone-mobiler, men det er foreløpig begrenset til ett land.

Netcom og kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus har fortsatt enerett på å selge iPhone i Norge, men nå har Apple begynt å selge ulåste iPhonem-mobiler i Honk Kong. Det er trolig bare et spørsmål om relativt kort tid før det skjer i flere land.
Netcom og kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus har fortsatt enerett på å selge iPhone i Norge, men nå har Apple begynt å selge ulåste iPhonem-mobiler i Honk Kong. Det er trolig bare et spørsmål om relativt kort tid før det skjer i flere land.
29. sep. 2008 - 08:22

Apple har hatt stor suksess med sin iPhone, og da spesielt 3G-utgaven som ble lansert i juli i år.

Mange har imidlertid ergret seg over selskapets rigide holdrning til hvem som får selge mobilen, og her i Norge sitter Netcom med en foreløpig enerett.

Nå kan det se ut som at denne eneretten går mot slutten. I Hong Kong i Kina, har Apple begynt å selge ulåste utgaver av Iphone 3G. De kjører egne reklamekampanjer for mobilen, men krever at den kjøpes direkte fra Apple.

Mobilen koster 5.400 Hong Kong dollar for 8-gigabytesutgaven, og 6.200 dollar for 16 gigabyte. Det tilsvarer henholdsvis 695 og 798 dollar, eller 3.932 og 4.515 kroner.

Apple begynte med å bare tilby mobilen gjennom en operatør i hvert marked, men åpnet etterhvert opp for flere operatører i noen land. I Hong Kong åpnes nå slusene fullstendig. I sin reklamekanpanje skriver Apple at den iPhone-mobilen kan aktiviseres med hvilken som helst operatør.

Apple har hele tiden låst iPhone til en bestemt operatør, men det har vært mulig å hacke mobilen slik at den kan brukes hvor som helst. Med den første utgaven av iPhone ble dette så utbredt at den spredte seg i rekordfart til land som den ikke egentlig var lansert i.

Tall fra Netcom og Telenor viste at det var mer enn 10.000 iPhone-mobiler i bruk i Norge før den offisielt var tilgjengelig her. Dette var mulig fordi kjøperne ikke trengte å aktivisere mobilen i butikken når de kjøpte den.

Med iPhone 3G stilte Apple og mobiloperatørene krav om at den ble aktivisert før kunden fikk ta den med hjem. Dermed satte de i praksis en effektiv stopper for praksisen, fordi det var lite å hente hvis man uansett måtte betale for en 12 til 24 måneder lang bindingstid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.