BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snøskred-brikke gir falsk sikkerhet

Endel skijakker, slalåmstøvler og annet fjellutstyr har innebygde søkebrikker for å lokalisere eierne hvis de blir tatt av snøskred. Ikke stol på dette i Norge.

Snart er påsken her og med det milde været og rekordstor turisttrafikk i fjellet, øker sjansen for snøskred.

Trenden er dessuten klar - stadig flere ønsker mindre trafikkerte løyper og kjører derfor utenfor merkede løyper. Dette er kanskje toppen av lykke for erfarne ski- og brettkjørere, men det er også farlig.

Snøskred dreper årlig mennesker i Norge. Snø i store mengder kommer hardt og lynraskt nedover fjellsiden og begraver uheldige skientusiaster. Snøen blir så raskt hard igjen, noe som gjør det bortimot umulig å grave seg ut.

Den gode nyheten er at du kan kjøpe deg en liten forsikring, takket være moderne teknologi. Men som all annen teknologi går her utviklingen raskt og et av gårsdagens systemer er her i Norge blitt utdatert allerede. Dessverre har ikke eiere av utstyr med de såkalte Recco-brikkene fått beskjed om produktets utilstrekkelighet, og mange stoler nok litt for mye på det som dermed viser seg å være en falsk sikkerhet.

Recco-brikkene er i prinsippet en slags "køfri-brikke" som ble lagt inn i en rekke typer jakker og annet fjellutstyr for noen år siden. Senere har det blitt mindre populært, i hvert fall her i Norge, men et søk på nettet viser at både Atomic og Vans fremdeles selger skistøvler med Recco-brikker. Bildet over er fra 2002/2003-katalogen til Atomic som inneholder to støvlepar med Recco-brikker.

digi.no får bekreftet av butikkjeden Skandinavisk Høyfjellsutstyr at det for noen år tilbake ble solgt mye utstyr med Recco-brikker, men at brikkene langt på vei har blitt bort fra markedet nå.

Dessverre er løsningen nokså uinteressant her i Norge.

- Vi har ikke og har aldri hatt søkeutstyr for å finne Recco-brikker, forteller Kari Torgersen, fagkonsulent på sikkerhet og skred i Røde Kors, til digi.no.

Forsvaret har riktignok slike søkeenheter og det er også et skisenter i Trysil som har utstyr.

Men dermed er brikkene så å si verdiløse i Norge, for det er Røde Kors som står for det meste av redningsarbeidet til fjells. Recco-utstyret synes dog å være mer populært i Mellom-Europa og skianleggene der. Det samme gjelder USA.

Torgersen peker på et stort problem med Recco-brikken og kanskje forklaringen på hvorfor systemet er på vei ut - nemlig at søkeutstyret er altfor dyrt for vanlige folk. Dermed må man vente på hjelpekorps for å starte søk og det er en dårlig nyhet når sekundene teller.

- Vi anbefaler en såkalt sender/mottaker-løsning, dette er en internasjonal type utstyr som lages av en rekke produsenter. Disse løsningene fungerer både som en sender og en peiler, noe som kan la skikamerater og andre finne deg langt raskere, forklarer Torgersen.

digi.no har sett nærmere på en type sender/mottaker som er litt større enn en røykpakke. Denne spenner man på kroppen og skrur på i sender-modus FØR man begynner å kjøre. Blir man begravet, kan kamerater skru over sine bokser på mottak.

Selv har Torgersen en sender/mottaker fra sveitsisk Barryvox. (bildet over)

- Med store piler og lydsignaler leder boksen deg mot en begravet sender. Nøyaktigheten er +/- 1,5 meter. Du må derfor ha med deg søkestang og ikke minst spade, understreker Torgersen - det glemmer kanskje mange.

Utstyret bruker en frekvens på 457 kHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.