JUSS OG SAMFUNN

Søkeverktøy skal avsløre fuskere

Flere læresteder skal teste ut et internettbasert søkeverktøy for å avsløre om studenter kopierer tekster de finner på internett når de har hjemmeoppgaver.

24. sep. 2003 - 14:50

Reformen i høyere utdanning har ført til økt bruk av hjemmeoppgaver i stedet for skoleeksamener. Dermed er det også enklere for studentene å fuske.

Nå vil Universitetet i Bergen og andre læresteder teste ut det nederlandske søkeprogrammet Euforus for å avsløre fuskere, skriver Universitas.

I tillegg til at programmet skal kunne avsløre plagiering, håper universitet at det også kan avdekke feil bruk av kilder.

- Euforus er et verktøy som gjør det lettere å hindre gjenbruk og salg av tekster. Søkemotoren vil kunne sjekke en tekst opp mot det den finner på internett, samt det som brukerne har lagt ut av innlevert og publisert materiale, sier rådgiver Oddveig Åsheim ved seksjon for studiekvalitet ved Universitetet i Bergen.

Åsheim presiserer at programmet foreløpig er på utprøvingsstadiet.

Leder Trond Enger i Norsk Studentunion (NSU) presiserer at disse metodene er tid- og ressurskrevende, og frykter at det dermed kan gå foran mål om tettere oppfølging og veiledning av hver student. Han frykter også mistenkeliggjøring av studentene, hvor innlevert materiale regnes som fusk inntil det motsatte er bevist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra