JUSS OG SAMFUNN

SOL prøvde å snike auksjonen inn bakveien

Uten at DinSide visste det, gikk SOL rettens vei mandag og ba om midlertidig forføyning overfor DinSides salg av auksjonsmedlemmene. Dommeren i namsretten ville ha begge parter representert og dermed er det duket for rettsmøte neste uke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. jan. 2000 - 14:57
Scandinavia OnlineDinSideBid2Day
Les om digi.no's dekning av saken til nå:
Stadig uavklart mellom SOL og DinSide Auksjon
- Joda, SOL har snakket med oss
DinSide vil kjempe for sine medlemmer

Kirsten C. Idebøen,digi.nodigi.no

Et kjernepunkt i saken er at partene beskylder hverandre gjensidig for ikke å ha konsesjon til å behandle brukeropplysninger. Det er også strid om avtalefortolkningen, spesielt om SOL har anledning til å benytte medlemsbasen til konkurrerende auksjonsvirksomhet.


Bid2Day




Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

QXL.com

Bernhard Steen

- Hvordan fant dere ut at SOL prøvde å få midlertidig forføyning?



Her kan du lese deler av stevningen.


DinSides advokat Knut Glad i Advokatfirmaet de Besche & Co framholder at det er mange ting i begjæringen fra SOL som de er uenige i. Han forteller at det er lov å begjære midlertidig forføyning uten muntlig forhandling dersom det er fare ved opphold.

- Det er opplagt ikke tilfellet i denne saken, her er det ingenting som forsvinner. Dette er en tvist som har versert i flere måneder. Dommeren har innkalt partene til muntlige forhandlinger i neste uke, sier Glad til digi.no.

Begjæringen om midlertidig forføyning vil bli behandlet i Namsretten i neste uke.

I den opprinnelige avtalen mellom de to partene inngått 24. februar i fjor ville SOL at endel brukeropplysninger skulle innhentes for kartlegging av brukervaner og i markedsføringsøyemed. Ifølge Glad samtykket DinSide til å samle inn enkelte av opplysningene, og dette har blitt gjort ved alle registreringer av brukere. DinSide har formidlet opplysningene videre til SOL.

Steen hevder at DinSide har konsesjon for å samle disse kundeopplysninger, men hevder at SOL ikke har slik konsesjon. SOL på sin side hevder at det er DinSide som ikke har konsesjon.

- DinSide har konsesjon for behandling av disse opplysningene, men trenger det egentlig ikke. SOL har nok mange konsesjoner, men ingen som gjelder våre data, sier Bernhard Steen.

- SOL sier til oss at de har konsesjon, men da vi henvendte oss til Datatilsynet sier de at SOLs konsesjon ikke dekker dette forholdet. Den konsesjonen de har gir ikke tillatelse til overføring av brukerdata uten brukerens samtykke, sier Glad.

Derfor har det vært i strid med personvernlovgivningen at SOL har fått overført brukeropplysninger, hevder Steen og Glad.

- Det viser seg at de data som er overført fra oss til SOL, er uten konsesjon. Datatilsynet har uttalt at de brukeropplysninger de har innhentet må slettes av SOL siden de ikke har konsesjon. Vi har tilbudt oss å legge inn en aksept av overføringen av dataene, og legger nå inn en link hvor brukerne aksepterer overføring av dataene til SOL, sier Glad.

- De ønsker at DinSide skal sende ut en e-post til alle brukerne hvor SOL gis anledning til å bruke informasjonen om brukerne. De ville også ha med tilgift der de som svarte var med i trekningen av en ferie til en verdi på 30.000 kroner. De skal kjøpe seg medlemmer, mener Glad.

- Det er vel litt spesielt?

- Ja, jeg synes det er spesielt. I tillegg får man inntrykk av at det er SOL sin portal. DinSides auksjonarius Tore Andre Godager skal stå som avsender. Tanken er å lokke alle til å melde seg inn i en ny tjeneste, uten at de har sagt hva det er, men man skjønner at det er Bid2Day, sier Glad.

- Hvem har eierskap til databasen / brukerne?

- I kontrakten heter det at databasen er i et sameie, men det innebører ikke nødvendigvis lik rett til lik bruk. Om det skulle være sameie, innebærer ikke det at man kan bruke sameiet til hva man vil. I dette tilfellet har det ikke vært meningen at SOL skal kunne bruke databasen til konkurrerende virksomhet, sier han, og ser det som opplagt at det er DinSide som eier databasen.

- Vi mener at det er en helt klar forutsetning at SOL ikke skal benytte dette til auksjonsvirksomhet, for i avtalen snakkes det om at informasjonen skal brukes til markedsføring og kartlegging av bruk av Internett, sier Glad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.