JUSS OG SAMFUNN

SOL vil ut av rollen som Storebror

Scandinavia Online trives ikke i den selvpålagte rollen som Storebror for sine brukere. Nå har selskapet tatt initiativ til en intern utredning i Schibsted om redaktøransvar på Internett.

Morten Øverbye
4. des. 1997 - 11:47

- Sånn som situasjonen er i dag, må vi gjøre noe med det om vi blir gjort oppmerksom på innhold som ligger på hjemmeserverne som kan være over grensen. Men det er en jobb jeg helst ikke vil ha, sier redaktør Per A. Borglund i Scandinavia Online til digi.no.

Alt fra hjemmebrukere med lenker til CDNow til Andreas Heldal-Lunds kritiske Scientologi-sider, har blitt bedt om å endre innholdet på sine sider etter SOLs vurderinger. Flest saker er det imidlertid knyttet til porno, der det ukentlig kommer mellom to og tre klager til redaksjonen.

Til nå har SOL påtatt seg en redaktørrolle for sine brukeres hjemmesider. Borglund ser imidlertid faren ved at Scandinavia Online på den måten innarbeider presedens på at selskapet har et redaktøransvar for disse sidene.

- Vi er veldig klar over den faren og vi liker det ikke. Det finnes folk som gjerne vil formalisere at vi har det ansvaret, og det lar seg ikke gjøre. Det er ikke nok tilgang på arbeidskraft i Norge til at vi kunne ansatt noen som tar det ansvaret, sier han.

Overfor Schibsted har administrerende direktør Erik Hagen i SOL derfor tatt initiativ til utredning av redaktøransvaret på Internett.

- Schibsted som en stor aktør på Internett er nødt til å ta et ansvar for forvaltning av redaktøransvaret på Internett. Dette er et internt arbeid i konsernet, men ut fra de aktørene som deltar vil nok dette arbeidet få betydning også for andre innholdsleverandører, sier Hagen.

Foruten Hagen, skal redaksjonssjef Niels Røine i VG Nett og Hans Erik Matre fra Schibsted være med utredningsgruppen. Hvem som skal representere Aftenposten i gruppen er ennå ikke avklart.

Blant problemstillinger som skal tas opp er om det i det hele tatt er mulig å gi tredjepart et redaktøransvar på Internett, og hvordan et slikt ansvar i tilfelle skal styres. En annen problemstilling er i hvor stor grad den enkelte redaksjon skal kunne redigere ytringsfriheten for brukerne.

- Det er et paradoks at vi ved en veldig tradisjonell utøvelse av redaktøransvaret vil kunne begrense den friheten dette mediet har gitt oss for første gang i historien, sier <i>Niels Røine</i> til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.