JUSS OG SAMFUNN

Something is rotten in the state of Denmark

Shakespeare sa det - det er noe råttent i Danmarks rike. Og det er lenkene som er råtne, særlig de dype. Det mener i hvert fall det danske avisforbundet som nå erklærer krig mot søkemotorene.

21. feb. 2002 - 06:13

Danske papiraviser, representert ved Danske Dagblades Forening & Forhandlingsorganisation (DDF), har oppdaget Internett. Det tok sin tid, men sent skal visstnok være bedre enn aldri.

Skjønt - en kan begynne å lure akkurat i denne saken.

For enkelt forklart kan det danske avisforbundets syn på saken oppsummeres med at...


Nå frykter ikke digi.no at politiet snart skal banke på døra for det lovbruddet det danske avisforbundet antakelig mener vi nettopp begikk i lenkeblokken over (en lenkeblokk som for øvrig gir bud om hvilke problemer avisforbundet står overfor dersom man ser for seg en internasjonal håndheving av sin restriktive lenkepolitikk), men så er jo vi nordmenn noen naive idioter som ikke skjønner bedre.


For hele den danske lenkekrigen skyldes selvfølgelig en nordmann.

Han heter Kent Vilhelmsen, en SOL-ansatt som syntes han sløste bort (u)lovlig mye tid på å holde seg oppdatert på hva som til enhver tid skjedde i bransjen. Som teknisk sjef var (og er) det forventet at han skulle holde seg orientert om nye produkter, løsninger og aktører, men å bruke 20 timer i uken på manuell leting etter relevant stoff syntes han var i overkant - tross alt var hovedjobben hans å bygge tekniske løsninger for SOL, ikke lese nyheter på web.

Så derfor fikk han på ideen til Newsbooster.com - en 'automagisk' søkerobot som gjorde en eneste ting: Den skulle holde øye med all verdens nyheter og hjemmesider for ham - en tjeneste ikke ulik norske nyheter.no, som forsåvidt har skapt antydning til debatt i disse spalter tidligere.

Sammenliknet med den danske diskusjonen er imidlertid ordskiftet her hjemme som flau bris å betrakte. For DDF mener bestemt at dyplenking er og blir ulovlig, både ifølge opphavsrettsloven og markedsføringsloven, derfor vil de trekke Newsbooster.com til retten.

Jeg kan altså godt lenke til forsiden til DanskeDagblades Forening & Forhandlingsorganisation, men jeg bør ikke finne på å lenke direkte til en artikkel på deres side som måtte være relevant som bakgrunn til denne digi-kommentaren. Når jeg likevel gjør det, er det bare for å demonstrere at DDFs egen nettside ville fungert dårligere dersom man selv hadde levd opp til den lære man prediker.

For det gjør de jo naturligvis ikke.

For hva er vel mer naturlig for avisforeningens egen web-skribent enn å lenke til originalsaken hos BBC når man skriver om British Telecoms patentsøknad på prinsippet for hyperlenking...?

Nettopp. :-)

Nå vil kanskje DDF skynde seg til tastaturet og fjerne den dype lenken til BBC-saken, for å understreke et annet poeng, nemlig at dyplenking fort fører til råtne lenker, og råtne lenker er ensbetydende med dårlig PR for den nettavis det linkes til (blant annet derfor bruker man markedsføringsloven i saken mot Newsbooster). Vi får derfor benytte den ene garderingsmuligheten vi har, og legge ut en skjermdump av DDFs eget lenkelovbrudd - sånn for skams skyld.

Innlegg fra Danske Dagblades Forening og Forhandlingsorganisation om dyplenking. <i>Faksimile:  Danske Dagblades Forening og Forhandlingsorganisation</i>
Innlegg fra Danske Dagblades Forening og Forhandlingsorganisation om dyplenking. Faksimile:  Danske Dagblades Forening og Forhandlingsorganisation

Jeg skal ikke begi meg inn på å spå utfallet av en eventuell rettssak mellom DDF og Newsbooster, men tør spå at en kjennelse i favør av DDF vil vekke internasjonal oppsikt. For Newsbooster stjeler ikke saker fra danske aviser, de sørger snarere for økt trafikk på den enkelte nettavis. Som en hvilken som helst søkemaskin eller portal refererer Newsbooster til tittelen i originalsaken, og sender leseren inn til den spesifikke nyheten hos nettstedet som har skrevet saken.

For å holde seg til papirverdenen, fungerer Newsbooster altså som et digitalt avisbud, en postombærer som utelukkende fører til økt salg av den enkelte avis samtidig som pengene havner i lomma på avisutgiveren.

Dersom noen av DDFs aviser likevel skulle ønske seg fritatt fra å være med i Newsboosters "postombæring", så er det etablerte en kodestandard, gjerne en fil på noen linjer kalt robots.txt, som kan brukes for å verne seg og sin avis mot Newsbooster eller andre søkeroboters indeksering og dyplinking (Newsbooster har for ordens skyld lagt ut en fiks ferdig kodesnutt som den som ønsker det kan benytte).

Det er en nærmest uvirkelig opplevelse å sitte i utenforlandet Norge og følge med på debatten om dyplenking som nå raser i EU-landet Danmark. Om ikke annet enn for det danske internettets skyld får en håpe at partene - avisene, portalene og søkemotorene - setter seg ned ved forhandlingsbordet og enes om et sett med felles retningslinjer for dyplenking før man bruker av skattebetalernes penger på en (utvilsomt langvarig) rettssak. Det finnes viktigere og mer interessante juridiske avklaringer om lenkeansvar på Internett som fortjener en plass foran i køen enn akkurat denne saken.

Oppfordringen får være at DDFs ledelse og advokater setter seg ned og leser denne artikkelen skrevet av "web'ens far", Tim Berners-Lee, før man trekker Newsbooster og andre søkemotorer for retten.

Der kan du blant annet lese at den universelle og dype hyperlenken er helt essensielt for Internett.

Ja, det er det som er world wide web.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra