BEDRIFTSTEKNOLOGI

Soros kjøper i Globalstar

Den ungarskfødte finansmannen George Soros, mest kjent for sine valutaspekulasjoner, har kjøpt en aksjepost på fire prosent i satellittelefonsystemet Globalstar for 1,5 milliarder kroner. Samtidig trekker kriserammede koreanske investorer seg delvis ut av satellittprosjektet.

Frode Eriksen
27. apr. 1998 - 11:40

Soros har inngått en avtale med de to koreanske selgerne Hyundai og Dacom, samt med hovedinvestor Loral, som betyr at de to koreanske bedriftene selger en tredel av sin eierandel - 8,4 millioner aksjer - til Soros og Loral.

Mens kjøpsprisen for aksjene i sin tid var seks amerikanske dollar (USD) per aksje, kjøper Loral halvparten for USD 50, mens Soros overtar den andre halvparten for USD 58,33. For Soros betyr dette en investering på vel halvannen milliarder kroner, og en aksjepost på fire prosent. Loral, som er hovedinvestor i prosjektet, øker fra 38 til 42 prosent.

De to koreanske selskapene har lenge lidd som følge av den økonomiske krisen i Asia, og har hatt problemer med tilførsel av kapital. Aksjesalget nå kommer blant annet som en følge av George Soros tidligere uttalte planer om å bidra til å lette presset noe for den kriserammede koreanske økonomien.

Ifølge Financial Times ble Soros kontaktet av de to koeranske selskapene. Avisen siterer Lorals styreleder, Bernard Schwartz, som sier at avtalen både sikrer at alle aksjeeiere i Globalstar vil kunne få anledning til å selge seg ned, samt at satellittprosjektet sikres ny kapital, denne gangen fra Soros, samt Loral selv. I tillegg slipper de koreanske selskapene å slege seg helt ned, siden de beholder 2/3 av sine aksjer.

Salget skjer etter det som Schwartz kaller for en rabattert markedsverdi. Globalstar-aksjene noteres på NASDAQ for i underkant av USD 70 per aksje, og steg noe da handelen ble kjent før helgen.

Globalstar har totale investeringsplaner på USD 2,6 mrd. før kommersiell launch av satellittelefonsystemet første kvartal 1999.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra