BEDRIFTSTEKNOLOGI

Spania under telepress

Spania er det eneste store EU landet som fortsatt ikke har sagt seg villig til å liberalisere telemarkedet i 1998. EU kommisjonen legger nå hardt press på Spania og deres telefonselskap Telefonica de Espana SA.

Anders Berg
2. okt. 1996 - 16:50

EU Kommisjonen truer nå Spania med utelukkelse av telekommunikasjonsalliansen Unisource, hvis kommisjonene ikke snart får et svar på om Spania vil liberalisere sitt telemarked før 1. januar 1998.

Unisource International NV er et samarbeid mellom nederlanske PTT, svenske Telia AB og Sveitsiske Telecom PTT på den ene siden og Telefonica på den andre. Den spanske teleaktøren eier 25 prosent av Unisource og er den femte største teleleverandøren i Europa.

Ifølge regelverket har Spania en tidsfrist på fem år fra 1993 på å oppheve monopolet til det delvis statseide Telefonica. EU kommisjonen har gjort det klart i over et år at hvis Spania akter å gå inn i Unisource, så må de opphevet monpolet innen tidsfristen.

Det var i mars 1995 EU kommisjonen begynte å stille spørsmål om alliansen, og selskapene måtte levere detaljer for EU klarering.

Tyske Deutsche Telekom og franske Telecom fikk i juli i år klarsignal for sin allianse med Sprint Corp., etter flere år med harde forhandlinger. Kommisjonen mener at et så stort selskap som Telefonica burde få samme behandling som sine tyske og franske rivaler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.