RESULTATERFINANS

Spår kappløp om å kjøpe de mellomstore

Bekk-kjøpet utløser et nytt kappløp om noen få selskaper. Her er listen til Nils Molin i IDC.

19. sep. 2007 - 23:15

I går ble det offentliggjort at konsulentselskapet Bekk er kjøpt opp av Ergogroup. Dermed kan en ny runde med oppkjøp i gang, tror IDC-analytiker Nils Molin.

Danske Molin er en av de som har fulgt det nordiske konsulentmarkedet tettest og han påpeker at Bekk-oppkjøpet peker ut en kort liste med andre mulige oppkjøps-kandidater.

Har han rett, vil norsk IT-bransjen i enda større grad ende opp på noe få hender. For i løpet av fjoråret ble de siste store gjennværende selskapene, blant annet Allianser og Informatikk og Avenir kjøpt opp. Dermed er veldig store deler av norsk IT-bransjen fordelt på tre oppkjøpende selskaper: EDB, Ergogroup og Topnordic/Ementor.

Molin påpeker at hittil har jakten på omsetning og storskalafordeler vært den store driveren for oppkjøp, men nå er det jakten på hoder.

- I et veldig stramt arbeidsmarkd er det nå muligheten til å skaffe seg folk fort som driver oppkjøpene. Å rekruttere er dyrt og man får ikke tak i folk, påpeker Molin overfor digi.no.

Vi vil derfor se et kappløp om de mellomstore konsulentselskapene, spår han. På spørsmål fra digi.no påpeker han at listen er kort og trekker frem Bouvet og Itera som de heteste oppkjøpskandidatene. Men også selskaper som Hands, Component Software og NSA er aktuelle kandidater mener han.

- Det viktigste er kompetansen, oppkjøperne har fulle ordrebøker og jakter ikke på kunderelasjonene eller ordrereserve, påpeker Molin.

Selskapene må dog gå med overskudd, selv om ingen klarer å matche vektsten og resultatene til Bekk de siste årene. Ergo stakk dermed av med den flinkeste gutten i klassen, men Molin påpeker at det ble dyrt. To millioner kroner per ansatt er mye, mener han.

- Salgsprisen Bekk oppnådde vil føre til mange nye oppstarter - Resultatene vil avgjøre prisen, men ikke om man må ikke ha kjemperesultater for å bli solgt, sier Molin til digi.no.

Alternativet til oppkjøp er å kjøpe opp eller bygge opp kontorer i lavkost-land, slik EDB-sjef Endre Rangnes har gjort i det siste.

- Men risikoen er høyere og det tar mer tid å kjøpe i lavkost-land enn å kjøpe opp, selv om det er billigere, påpeker IDC-analytikeren.

Han understreker at det vanlige konsulenter markedet og mange store selskaper vil ha. Det er ikke driftspersonale, på denne fronten forsøker alle å effektivisere.

- Bekk-salget viser nødvendigvis ikke at Hydro kunne selge Hydro IS hvis de vil, for her er det mye driftspersonale, sier Molin.

Han påpeker dessuten en annen konsekvens av Bekk-oppkjøpet:

- Salgsprisen Bekk oppnådde vil føre til mange nye oppstarter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.