BEDRIFTSTEKNOLOGI

Starter grafenproduksjon i Sverige

Stor interesse for nobelprisbelønnet supermateriale.

Grafen har en tykkelse på bare ett atom. Molekylene danner flate, bikakelignende mønstre som blant annet gir materialet en enorm bruddstyrke.
Grafen har en tykkelse på bare ett atom. Molekylene danner flate, bikakelignende mønstre som blant annet gir materialet en enorm bruddstyrke. Bilde: Universitetet i Manchester
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2012 - 12:50

Tre forskere ved Linköpings universitet har sammen opprettet et selskapet som skal produsere relativt store kvanta av det karbonbaserte materialet grafen. Materiellet er svært tynt og har usedvanlig mange gode egenskaper, inkludert evnen til lede elektrisk strøm.

Det nyetablerte selskapet heter Graphensic og ledes av Rositza Yakimova, som også er professor ved Linköpings universitet og leder for grafen-forskningsgruppen der

Ifølge Ny Teknik produserer universitetet allerede mindre mengder grafen ved å bruke innleid utstyr, men etterspørselen er så stor at andre løsninger må til. Derfor skal Graphensic kjøpe inn eget produksjonsutstyr og etablere en egen fabrikk. Inntil den står klar, vil selskapet leie plass ved laboratoriet til universitet.

Graphensic tilbyr grafenbiter på omtrent en kvadratcentimeter til en pris som starter på 20 000 svenske kroner. De første kundene skal være forskningsgrupper i Japan, Frankrike, Sverige og i et annet, ikke navngitt nordisk land.

Selskapet benytter en spesiell produksjonsteknikk som er utviklet ved Linköpings universitet. Ifølge Elektroniktidningen har forskerne lykkes i å gro grafen på silisiumkarbid ved høyere temperaturer enn det andre har gjort. Dette skal gi høyere og jevnere kvalitet på materialet over relativt store flater. Men den svenske prosessen skal samtidig være krevende å kontrollere.

Materialet grafen ble første gang isolert av forskerne Andre Geim og Konstantin Novoselov, som fikk Nobelprisen i fysikk i 2010 for denne oppdagelsen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra