KARRIERE

StartupLab hjelper tech-gründere

Krever gode ideer og lidenskap, ikke forretningsplan.

StartupLab har tre medarbeidere. Daglig leder Alexander Woxen (til høyre) har utdanning i matematikk og finans,og bakgrunn som gründer og investor. Åsa Waldemar er ingeniør og har arbeidet i flere oppstartbedrifter. Odd Utgård har arbeidet med å utvikle oppstartbedrifter innen teknologi siden 2004, og har mastergrad fra London School of Economics.
StartupLab har tre medarbeidere. Daglig leder Alexander Woxen (til høyre) har utdanning i matematikk og finans,og bakgrunn som gründer og investor. Åsa Waldemar er ingeniør og har arbeidet i flere oppstartbedrifter. Odd Utgård har arbeidet med å utvikle oppstartbedrifter innen teknologi siden 2004, og har mastergrad fra London School of Economics. Bilde: Gorm K. Gaare
9. mai 2012 - 12:00

I Forskningsparken i Oslo er det etablert egen virksomhet, StartupLab, som har til formål å hjelpe tech-gründere i oppstartfasen.

Har du en «smart forretningside og en solid porsjon lidenskap» kan en oppstartbedrift få kontorplasser, støttefunksjoner – inklusiv regnskapstjenester – og finansiering. Det hele koster 1800 kroner per måned per person, inklusiv internett.

Alle henvendelser vurderes, heter det. Hovedkriteriet er at oppstartsselskapet skal være teknologibasert eller ha en innovativ forretningsmodell. Det kreves ikke en ferdig utarbeidet forretningsplan eller dokumentert forretningside, men prosjektet må ha minst én dedikert gründer.

– Vi ønsker ambisiøse gründere velkommen hit, sier daglig leder Alexander Woxen, i en pressemelding.

De 30 første gründerne er på plass i lokaler rett over Forskningsparkens garasjeanlegg. I Forskningsparken forstår alle symbolverdien i dette – Silicon Valley ble som kjent født i en garasje – og StartupLab kalles populært «garasjen».

– Jeg ser ikke noe i veien for at enda flere norske selskaper av verdensformat kan spire opp fra Forskningsparken og StartupLab, sier Woxen, som selv har både gründer- og investorerfaring.

Blant dem som bidrar med ressurser til gründerne som StartupLab tar seg av, er Deloitte (juridisk bistand), Dehns (patentspesialister), Norsk regnskapsservice og Microsoft. Et samarbeid med Handelshøyskolen BI og Senter for entreprenørskap ved Universitetet i Oslo gir mulighet til å gi studenter arbeidserfaring.

– Det er mange bra norske teknologibedrifter som har startet i Forskningsparken, bedrifter som har gjort det godt internasjonalt. Det er mye negativ omtale i norsk presse om mangelen på fremvekst av innovative bedrifter. Vi ser noe helt annet. Mer enn noen gang ser vi fremvekst av bedrifter som når opp i den internasjonale konkurransen og tiltrekker seg betydelig kapital fra verdens ledende miljøer. Flere av disse har overaskende lite omtale og oppmerksomhet i Norge, hvor fokuset er hva som ikke virker i stedet for det som faktisk går bra, sier Woxen.

Woxen tror ønsket om å starte egen virksomhet er betydelig større enn de oppstartbedriftene som igangsettes. Tross en stor underskog av gründere og oppstartbedrifter i Oslo-regionen, faller mange fra. Få kunnskapsbedrifter utvikler seg til vekst- og gasellebedrifter. I tillegg er etterspørselen etter ingeniørkompetanse med ditto lønnsnivå så stor, at mange velger bort ørkenvandring til fordel for høytlønnet jobb. Dette er et hinder for etablering av nye teknologibedrifter.

StartupLab skal altså motvirke dette ved å skape et bedre miljø for teknologiselskaper i oppstartfasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.