BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stor serverlansering fra HP

Serverlanseringen fra Hewlett-Packard omfatter nye PA-Risc og Itanium 2-modeller, men ennå ingen AMD.

9. feb. 2004 - 08:27

Detaljer om Hewlett-Packards serverlansering seinere i dag er gjengitt i flere amerikanske nettmagasiner. Den viktigste nyheten, den dobbeltkjernede Risc-prosessoren PA-8800, er bekreftet, og vil inngå i de maskinene digi.no nevnte sist torsdag (se artikkelen HP: Risc-prosessor med dobbel kjerne).

HP teller én PA-8800-brikke som to prosessorer, slik at den største Superdome-modellen, tidligere med 64 PA-8700-prosessorer, nå kan telles som en 128-prosessors maskin med 64 PA-8800 brikker.

I tillegg til nye PA-8800-drevne Superdome-maskiner, lanserer HP flere nye Itanium 2-baserte servere i den motsatte enden av skalaen.

rx1600 er en rackserver i 1 U-høyde med doble Itanium 2-prosessorer i 1 GHz, av lavspenningstypen Deerfield. Den er rettet mot klynger for tekniske beregninger.

Rackserverserien rx2600 i 2 U høyde skal utvides med nye Itanium 2-prosessorer.

Lanseringen av HP-servere basert på AMDs 64 biters Opteron-prosessor skal være utsatt til slutten av februar. Innsidere virker ganske sikre på at Intel vil følge opp med en tilsvarende hybrid 64/32 biters prosessor, offisielt kalt CT for Clackamas Technology, og kjent som Yamhill da hemmeligheten ble avslørt i januar 2002 (se artikkelen Intel har "Yamhill" i bakhånd om Itanium skulle feile). CT-prosessoren skal visstnok presenteres på Intels utviklerforum som begynner 17. februar.

Noen analytikere betrakter det som ganske oppsiktsvekkende at HP, som er Intels nøkkelpartner i utviklingen av Itanium-arkitekturen, overhodet vurderer å tilby servere basert på AMDs overgangsteknologi, og mener det er illevarslende for Itanium. HP selv mener selskapet i hall hovedsak følger strategien som ble lagt opp for flere år siden med overgang fra en rekke forskjellige plattformer til bare to: Itanium og 32 biters x86. Opteron og CT kan i dette perspektivet oppfattes som overganger eller mellomløsninger. NonStop-serverne fra salige Tandem vil for eksempel overføres fra MIPS-prosessorer til Itanium-prosessorer tidlig i 2005, og Itanium-utgaver av operativsystemene OpenVMS og NonStop Kernel kommer innen årsskiftet.

HP og Intel samarbeider også om flerkjerneteknologi for Itanium. Intel arbeider med en arkitektur foreløpig kjent som Tukwila som skal åpne for opptil 16 kjerner i én brikke, og den første dobbelkjernede Itanium kan presenteres på utviklerkonferansen neste uke. På sin side har HP en teknologi kalt mx2 som ble presentert på Intels utviklerkonferanse i fjor. Det dreier seg om en modul som gjør det mulig å kople to Itanium-prosessorer på en sokkel beregnet på én. Det ble da sagt at mx2-servere ville komme i første halvår 2004. Nå heter det uoffisielt at mx2, også kjent som "Hondo", er utsatt til annet halvår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.