KARRIERE

Store variasjoner i IT-lønninger

I IT-bransjen gjelder prestasjonslønn og bonuser. Det gir store forskjeller i lønn.

9. feb. 2005 - 07:16

IT-bransjen har tradisjonelt gitt gode lønninger, og det har vært selgere og selgende konsulenter som i høy grad har vært lønnsadelen. De har slått både sjefer og administrerende direktører med god margin.

I kjølvannet av dette skjer store lønnsforskjeller. Organiseringer og åpne debatter om lønn med fastsatte regler er et ikke-tema i IT-bransjen.

El- og IT-forbundet organiserer ansatte i telekommunikasjonsbransjen, elektrobransjen og IT-bransjen og har i alt 37.000 medlemmer. Fra IT-bransjen er det mellom åtte til titusen organiserte i dag, forteller forbundssekretær Roar Gundersen til digi.no.

Medlemmer kommer fra de store selskapene som ErgoGroup, EDB, IBM, Telenor og Accenture.

– Det er et veldig komplisert lønningsystem i IT-bransjen med store variasjoner avhengig av stillingskategori, forteller Gundersen.

Et snittestimat hos El- og IT-forbundet viser at driftsjobber har en lønn på mellom 240.000 til 380.000, mens systemutviklere på implementering og design kan sope inn 700.000 i årslønn. Konsulenter og selgere har varierende lønn fra 450.000 til 800.000 avhengig av prestasjoner og bonusordninger.

Dette er brutto lønn til ansatte. I tillegg må bedrifter betale arbeidsgiveravgift, sosiale trygdeordninger og opplæring. En tommelfingerregel er å plusse på 50 prosent av lønnen som da skal dekke alt.

Gundersen forteller at det nå begynner å roe seg noe i bransjen som følge av vekst og bedre tilbud. Bedriftseiere skjerper seg mer når det blir større rift etter ansatte. De senere år har ansatte vært under pisken og har måttet nøye seg med lønnsfrys og i verste fall lønnskutt. Det har vært om å gjøre og klamre seg til jobben.

For det er nettopp vært lønnsreguleringer, konflikter på arbeidsplass og råd og veiledning i forhold til oppsigelser som El- og It-forbundet hjelper til med.

Bransjen har siden dotcomdøden i 2001 vært preget av oppsigelser og dårlige betingelser.

– Vi har erfart at enkelte bedrifter ikke har gitt lønnsreguleringer på flere år. Våre medlemmer får i hvert fall en årlig regulering som i det minste hindrer reallønnsnedgang, sier Gundersen.

Medlemmer betaler 1,2 prosent av brutto lønn for å være medlem i IT-forbundet.

– Organisering er utvilsomt et ikke tema hos IT-bedrifter, for det er et langt større potensial av IT-folk som burde vært organisert, sier Gundersen til digi.no.

Tall fra Aetat viser at 2003 var det året med flest arbeidsledige i IT-bransjen, som også toppet året med oppgaver hos El- og IT-forbundet.

Aetat var helt nede i 587 ledige i snitt gjennom hele 2000. Deretter har det gått raskt oppover i ledighetstallene med 772 i 2001, 1.599 i 2002, 2.167 i 2003. I fjor gikk ledighetstallet ned for første gang siden 2000 til et snitt gjennom hele året til 2.077.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra