JUSS OG SAMFUNN

Straffesak mot GuleBransjer.no

Oslo-politiet har åpnet straffesak mot GuleBransjer.no. Mange bedrifter har betalt 2300 kroner for "oppføring i database", og mener seg svindlet.

26. juli 2002 - 06:19

"Firmaet mitt har nettopp fått en regning fra http://www.GuleBransjer.no pålydende 2349,80 for "oppføring i database". Her spekuleres det i at mottakererne betaler regningen uten å sjekke bakgrunnen. Snusk spør du meg."

Det skriver en digi.no-leser, som nylig fikk tilsendt faktura fra GuleBransjer.no.

Politiinspektør Marit Formo i Oslo Politidistrikt bekrefter at de har en pågående straffesak mot GuleBransjer.no.

- Vi har mottatt en rekke henvendelser om Gule Bransjer Media, på grunn av fakturaer de har sendt ut, forteller hun.

Vår skeptiske digi.no-leser la ved kopi av fakturaen (se nederst på siden), og der henvises det til oppføring i database og oppføring i søkbar online bransjeregister. Nettstedet GuleBransjer.no er ikke operativt, og det er registrert på en person ved navn Thomas Holen, som ikke har lagt fra seg telefonnummer i Brønnøysundregisteret, og i Norids registreringsbase er firmaet oppført med et telefonnummer som leder ingensteds hen.

Faktura fra Gule Bransjer Media.
Faktura fra Gule Bransjer Media.

- Det er ganske tidlig i etterforskningen ennå, men det er mange som har innbetalt til dette firmaet. Firmaets konto er sperret, så vi har godt håp om å få betalt tilbake til de bedriftene som har betalt fakturaene fra GuleBransjer, sier Formo.

Ifølge Aftenposten er sommeren høysesong for katalogsvindel, for da håpper svindlerne at urutinerte sommervikarer skal la lureriet passere. Årlig prøver fakturasvindlere å tuske til seg én milliard kroner fra norske bedrifter, og bedriftsforbundet opplyser til avisen at en rekke medlemmer har klaget på GuleBransjer.

-Vi har aldri opplevd maken til pågang, sier salgs- og markedssjef Tone Ramstad i Bedriftsforbundet til Aftenposten.

Ifølge Ramstad er det i strid med markedsføringsloven å sende ut fakturaer uten å kontakte selskapet først.

Fakturaen du kan se bilde av nederst på siden, hadde innbetalingsfrist 28.06.2002, i nøyaktig det tidsrommet firmaet fikk en del heller negativ medieomtale på bakgrunn av Bedriftsforbundets medlemsklager.

Thomas Holen, som står som kontaktperson for Gule Bransjer, har ikke svart på henvendelser fra digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.