BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun demonstrerte network computer

En uke før Sun kommer med en rekke nyheter, lettet de på sløret og viste en operativ prototype av selskapets første network computer. Demonstrasjonen skjedde i forbindelse med en konferanse i Scottsdale, Arizona tirsdag. Blant deltakerne var kapasiteter som Bill Gates fra Microsoft, Larry Ellison fra Oracle og Suns egen sjef Scott Nealy.

Jens Kanden
24. okt. 1996 - 07:00

30. oktober lanserer Sun en rekke verdensnyheter, men de vil ikke røpe hva som er i gjære.

- Jeg kan ikke kommentere lanseringene neste uke, men jeg kan garantere at de vil "blow your socks off," sier Jens Rugseth, markedsdirektør i Skrivervik Data.

Allikevel lettet Sun litt på sløret når Suns administrerende direktør demonstrerte en operativ prototype på Suns første network computer (NC), i forbindelse med en datakonferanse i Scottsdale, Arizona tirsdag. Blant celebritene på konferansen var også Bill Gates fra Microsoft og Larry Ellison fra Oracle. Ellison er som kjent en av de sterkeste forkjemperne for NCen.

Sun maskin kommer på markedet i år, men Sun vil ikke offisielt si hva prisen på maskinen blir. Allikevel blir en pris på mellom 4.500 og 6500 kroner ($700-1000) antydet.

Tilhengere av NC-konseptet påstår at NCen vil danke ut PCen, mens kritikerne ikke har noen tro på dette fordi NCen ikke vil greie å opprettholde sitt prisfortrinn etterhvert som PCene blir rimeligere. Kritikerne påstår også at NCen som konsept er et tilbakeskritt til tiden med dumme terminaler og overbelastede sentralmaskiner.

Sun velger en strategi der de ikke fokuserer på salgsprisen på en NC, men isteden fremhever kostnaden ved å eie en NC. På grunn av lavere vedlikeholds- og oppgraderingskostnader fordi software og data lagres sentralt på servere, mener Sun og andre tilhegnger at kosten ved å eie en NC blir halvert i forhold til en PC. Derfor sikter Sun og andre NC-aktører mot bedriftsmarkedet, ikke konsumentmarkedet i første omgang.

- Du vil ikke se NCen i konsumentmarkedet i år fordi bedriftsmarkedet er første prioritet, sier Rugseth i Skrivervik. Jeg vil også komme myten til livs om at NCen kommer til å erstatte PCen. Folk som er informasjonsprodusenter trenger en PC, mens informasjonskonsumenter potensielt kan bruke en NC. Spørsmålet er hvem som er konsument og hvem som er produsent av informasjon i en bedrift. Noen estimerer at opptil 90 prosent av folk i bedrifter er informasjonskonsumenter og det gir en indikasjon på hvor stort potensielet for NCen er, sier Rugseth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra