UTVIKLING

Sun gjør nytt språk til åpen kildekode

Sun har kommet med et nytt programmeringsspråk med fokus på parallellkjøring.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. jan. 2007 - 12:14

Sun har lansert et nytt programmeringsspråk, Fortress, og gjort en første tolker av språket tilgjengelig som åpen kildekode.

Fortress er ifølge Sun et språk designet for HPC-formål (High-Performance Computing). Det er ikke blitt knyttet til syntaks eller semantikk fra tidligere språk, men er laget fra bunnen av for å utforske nye tilnærminger for forbedret programmerbarhet.

Syntaksen og typesystemet til Fortress skal være skreddersydd for HPC-programmering. Det støtter matematisk notasjon og statisk sjekk av egenskaper som fysiske enheter og dimensjoner, statisk typesjekk av flerdimensjonale tabeller og matriser, samt definisjon av domenespesifikk språksyntaks i biblioteker.

Funksjonalitet som transaksjoner, lokalitetsspesifikasjon og implisitt parallell databehandling er bygget inn i kjernen av språket. Det siste betyr at Fortress-programmerne eksplisitt må deklarere hvor programvaren ikke skal kjøres i parallell. Normalt splittes programvaren opp slikt at oppgavene fordeles på de tilgjengelige kjernene, prosessorene eller serverne.

Til News.com forteller lederen av Fortress-prosjektet, Eric Allen som er tilknyttet Sun Labs, at språket også forsøker å lagre dataene intelligent, slik at de er nær prosessoren når den trenger dem. Dette skal ifølge Sun spesielt være nyttig i store klynger.

Spesifikasjonen av Fortress er tilgjengelig i dette dokumentet.

Fortress-tolkeren er skrevet i Java og er tilgjengelig her. Prosjektet hjemmeside finner her. Selve programvaren er foreløpig bare tilgjengelig i Subversion-lageret som finnes på prosjektsiden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.