BEDRIFTSTEKNOLOGI

Suns stormaskindödare

Væpnet med supercomputerteknologi kjøpt fra Cray, skal UltraEnterprise 10000 server være Suns brekkstang inn i stormaskinmiljøene. Med 64 250Mhz UltraSparc-prosessorer, 64GB minne, og 20TB disklagring gir maskinen en datagjennomstrømning på 12,8GBps. Maskinen som skal utfordre IBM og HP i datasentralsegmentet, ble lansert onsdag 22. januar.

Jens Kanden
23. jan. 1997 - 12:30
Sun Ultra Enterprise 10000 «Sunfire».
Sun Ultra Enterprise 10000 «Sunfire».

Sun Computer har snakket i mange år om stormaskinens død, uten at det har hatt nevneverdig effekt på et marked som anslås å stå for en årlig omsetning på $50 milliarder. Etter at selskapet kjøpte en enhet av Cray Research i '96, har selskapet fått tilgang på supercomputerteknologi som nå er bygd inn i selskapets mainframe-dödare, Ultra Enterprise 10000 server, med kodenavnet Starfire. Maskinen ble lansert onsdag 22. januar.

Med Suns Dynamic System Domain-arkitektur kan man partisjonere et UNIX-system, analogt med hvordan man kan partisjonere en stormaskin, til å gi skalerbarhet i hele systemet samt feiltoleranse og redundans for bedriftskritiske applikasjoner. Cray-teknologien, GigaPlane-XB - som gir tilnærmet lineær skalering i ytelse ved økning i antall prosessorer - gir et fullkonfigurert system med 64 250 MHz UltraSPARC prosessorer en datagjennomstrømning på 12,8 GBps. Maskinen kan utrustes med 64 GB minne og 20 TB disklagring og kommer med 32 systembusser og 64 I/O-porter.

Maskinene prises fra en til to millioner dollar avhengig av konfigurasjon, og er Suns forsøk på å introdusere nettverk-computing i stormaskinmiljøet. Maskinene vil fungere sammen med stormaskiner og kjøre Solaris UNIX og Solaris UNIX-applikasjoner. Ultra Enterprise 10000 vil gi IBM og HP konkurranse om stormaskinkunder i datasentralmiljøer.

Sun introduserte også et 20 TB RAID lagringssystem, Sun RSM Array 2000, som gir Sun-kunder oppkoblingsmuligheter til servere fra konkurrerende leverandører. Midtveis i '97 kommer Array 2000 for HP-UX og Windows NT, mens støtte for andre miljøer følger senere.

Sun-kunder kan også glede seg over Sun Enterprise Tape Library (ETL) 4/1000 som støtter opp til 2 TB lagring pr. tape med 2:1 komprimering. Systemet kan brukes til å sikkerhetskopiering av aktive databaser over 200 GB og arkivering av data. ETL 4/1000 kan sikkerhetskopiere en 350GB database på 8 timer uten tilsyn, i henhold til Sun.

I tillegg introduserte Sun en rekke programvareløsninger knyttet til maskinvareløsningene. Skrivervik Data, den norske importøren av Sun, demonstrerer det nye Sun-utstyret mandag 27. januar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.