JUSS OG SAMFUNN

Svak kopisperre på to CD-plater i norske butikker

To populære CD-plater fra plateselskapet BMG bruker en ny teknologi som skal hindre piratkopiering. Men sperren fungerer ikke skikkelig.

21. nov. 2001 - 12:28
BMGNatalie ImbrugliaWhite Lilies IslandThe Register


digi.no har fått vite at den nye platen til det svært populære guttebandet West Life "World of our own" også er beskyttet av Midbar. digi.no kjøpte derfor de to helt nye CD-ene. Og ganske riktig, bak på Westlife står Midbar kreditert:

"2001 Cactus Data Shield 200 by courtesy of Midbar Tech LTD, Tel-Aviv, Israel."

Etter denne teksten står det i nedre, høyre hjørne på baksiden av CD-en, en liten grønn og hvit logo fra Midbar som signaliserer at CD-en er kopibeskyttet (se bildet t.h.)


Men Midbar skaper åpenbart bare problemer for enkelte CD-spillere i PC-er. Begge CD-platene spilte uten problemer i en rekke nye og eldre PC-er i digi.nos redaksjon. Og dermed er det mulig å piratkopiere musikken gjennom programvare som fanger opp lydfilen og lagrer denne. Dette gir dog litt dårligere lydkvalitet.

Den vanlige metoden er å kopiere musikken over på harddisken og gjøre den om til MP3-filer. digi.no gjorde derfor et forsøk. På West Life CD-en får vi kjapt nei, for her fungerer Midbar-systemet. Men av en eller annen grunn bare på det første sporet. Resten av kuttene er mulig å kopiere.

Det samme gjelder Natalie Imbruglia CD-en. Årsaken kan være at Midbar-systemet er dyrt og/eller at BMG synes kvaliteten blir dårligere. Kanskje håper BMG at folk som forsøker å kopiere CD-platene får nei på første kutt og ikke prøver videre.

Ledelsen i BMG Norge og Sverige kjente ikke til detaljer rundt antipiratløsningen da digi.no ringte.

For ordens skyld: digi.no har slettet filene vi klarte å kopiere fra de to CD-platene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.