BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svakt lovverk mot kyberkriminalitet

Mens ofrene ligger strødd, slipper datakriminelle som regel unna med mindre bøter - i Norge kan de i verste fall idømmes en straff på to års fengsel. Med få unntak, i første rekke Filippinene som kan idømme inntil 20 års fengsel for datainnbrudd, har de fleste land 'glemt' cyberspace i lovverket.

8. des. 2000 - 16:13
McConnell International

Ifølge McConnel International har bare ni av de 52 landene som er med i undersøkelsen, tilpasset lovverket til også å omfatte datarelatert kriminalitet, skriver The Register.



ILOVEYOU-opphav risikerer 20 års fengsel





Sårbarhetsutvalgets innstilling finner du her
Les også disse artiklene:
Økokrim vil straffe dataskurkene hardere
Senter for informasjonssikring må være et uavhengig organ
Krever eget departement for sivil sikkerhet og beredskap
Willoch vil opprette senter for informasjonssikring
Sårbarhetsutvalg varsler radikale endringer for Norge
Willochs sårbarhetsutvalg kan endelig gi debatt
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Lovens lange arm er med andre ord ennå ikke så lang at den rekker over hele det globale Internettet. Organisasjoner må i stor grad stole på sin egen innsats i sikkerhetsspørsmål.

I likhet med Kåre Willoch (se egen sak: Willoch liker e-samarbeidet) mener McConnell Internationals president Bruce W. McConnell at myndigheter og næringsliv må samarbeide tettere - ikke minst på lovsiden - for å bekjempe datakriminalitet over landegrensene.

McConnell-undersøkelsen har sett på ti ulike typer datakriminalitet, fordelt på fire kategorier: datarelaterte lovbrudd, nettverksrelatert kriminalitet, aksesskriminalitet, herunder hacking og virusdistribusjon, samt andre datarelaterte lovbrudd, som dataassistert svindel.

Professor Olav Torvund ved Institutt for Rettsinformatikk, Universitetet i Oslo, uttaler til IT-avisen fredag at han slett ikke er enig i at det norske lovverket er svakt i forhold til datakriminlitet.

- De fleste av de områdene som i følge rapporten fra McConnell ikke dekkes av norsk lovverk, er vel innenfor rammene av vår lovgivning, sier Torvund til IT-avisen.


Gå tilbake til oppslaget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra