BEDRIFTSTEKNOLOGI

Svensk børsboble

Et svensk PC-selskap med eks-modell Helen Wellton i spissen, har tatt av på børsen i Sverige. Lap Power selger skreddersydde alt-i-ett PC-pakker i stort omfang, men det er samarbeidet med et ukjent amerikansk selskap, Innovacom, hvis produktportefølje består av en patentert MPEG-2 chip som er drivkraften bak børsoppgangen. Problemet er at chip'en ennå ikke er levert, og at mange analytikere ser på børsoppgangen som substansløs.

Pål Gleditsch
3. des. 1996 - 10:30

Med en flott fotomodell i spissen, har det børsnoterte svenske firmaet Lap Power tatt stadig større markedsandeler i det svenske PC-markedet. Eks-modellen Helen Wellton selger alt-i-ett PC-pakker til vanlige brukere, mye ved hjelp av frekk reklame. I tillegg har Lap Power en ett års eksklusiv avtale med det amerikanske selskapet Innovacom om å distribuere en patentert MPEG-2 chip i Sverige. Denne avtalen har vært direkte årsak til en eventyrlig børsvekst for Lap Power, selskapets aksjer har fakstisk steget med 20 prosent bare de siste dagene.

Problemet er bare at Innovacom er ukjent for de fleste. Det amerikanske firmaet har strengt tatt ikke presentert ett eneste produkt i sin levetid, i følge Computer Sweden, selv om de har tatt patent på nevnte MPEG-2 chip.

Mens Lap Power-eierne smiler fra øre til øre, mener aktører i det svenske markedet at Lap Power er en boble som snart må sprekke. For MPEG-2 teknikken har vært tilgjengelig en stund uten at markedet har satset på den. I dag har Lap Power en børsverdi på en milliard kroner. Ekteparet Helen Wellton og Claes Wellton Persson kunne altså ha levd meget bra dersom de fikk solgt aksjene sine til dagens kjøpesum. I fjor hadde selskapet en egenkapital på 80 millioner og en omsetning på 329 millioner. Det er dette som får meglerne

til å reagere.

- Det finnes ingen substans i selskapets børsoppgang. Alt som finnes av verdi, er samarbeidet med Innovacom, sier børsanalytikeren Odd Bolin på Hagströmer-Qviberg. Vi har sett flere tilsvarende eksempeler i Norge: selskaper som profilere seg frisk i media og oppnår kortsiktige resultater. Spørsmålet ved mange av dem er hvor lenge de holder.

- Lap Power har ikke egne ressurser til å gjøre noe på det internasjonale markedet, og Sverige alene er ikke et stort nok marked for at Lap Power skal kunne satse, sier Bolin, med henvisning til MPEG-2 chip'en.

Lap Powers B-aksje ligger nå i underkant av 25 svenske kroner. Da aksjen ble introdusert på børsen i 1994 var kursen 2,50. Computer Sweden har snakket med flere analytikere og IT-arbeidere, men ingen av dem har hørt om selskapet Innovacom. Ei heller har de sett noen analyse av selskapet. Lap Power, som har kontorer i Sverige og Finland, virker kraftig overvurdert, noe som kan ende med blåmandag for aksjonærene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.