DIPS

Sykehusene skal bygge nye systemer for milliarder. Men ingen norske aktører får delta på festen

St. Olavs hospital i Trondheim befinner se gi Helse Midt-Norge og er ett av sykehusene som de kommende årene vil få nytt journalsystem.
St. Olavs hospital i Trondheim befinner se gi Helse Midt-Norge og er ett av sykehusene som de kommende årene vil få nytt journalsystem. Bilde: Helsebygg Midt-Norge
28. nov. 2016 - 06:00

Helse Midt-Norge er i gang med å modernisere journalsystemene sine. Fredag ble det klart at fem leverandører går videre i anbudsrundene om kontrakten som skal være verdt rundt 2,7 milliarder kroner. 

Selskapene Cerner, CSC Scandihealth, Epic Systems, Intersystems og Tieto er foreløpig med videre. Kontraktsigneringen vil først skje i 2019. Selskapene har amerikanske, danske og finske eiere. 

Dips ikke med videre

Den norske leverandøren Dips, som leverer elektronisk journalsystem til Helse Sør-Øst, Helse Vest og Helse Nord, er derimot ikke med videre. 

– Det er veldig uheldig at det største E-helsemiljøet i Norge ikke anses som gode nok til å ta en liten region som Helse Midt-Norge. Det er ikke et godt tegn for norsk teknologi. Dette gir klare signaler om at helseforetaket mener at den norske teknologien ikke er god nok, sier Nard Schreurs.

Han er direktør for E-helse og smart tech i IKT-bransjens egen interesseorganisasjon. 

Umulig for norske aktører

Schreurs mener at Dips-vrakingen er bekymringsverdig av flere grunner. Ifølge ham er Dips et unikt norsk selskap som ikke er avhengige av utenlandske aktører for å levere gode E-helseløsninger.

– Når ikke Dips når opp i denne runden, vil heller ingen andre norske aktører kunne gjøre det, konstaterer han. 

(artikkelen fortsetter under)

Nard Schreurs er direktør for ehelse og smart tech. Han har jobbet 16 år i Computerworld Norge, og har blant annet vært redaktør for området It-helse i avisen. <i>Bilde: IKT-Norge</i>
Nard Schreurs er direktør for ehelse og smart tech. Han har jobbet 16 år i Computerworld Norge, og har blant annet vært redaktør for området It-helse i avisen. Bilde: IKT-Norge

På Dips hovedkontorer i Bodø kunne de ikke tro sine egne øyne da de leste avgjørelsen til Helse Midt-Norge. 

Dips mener vinklingen var rar

Når helseforetaket har gått til verks for å finne ny leverandør har de hatt en rekke krav:

Selskapene som skal kvalifiseres måles blant annet på tidligere referanseprosjekter, omsetning, antall ansatte og utviklere, størrelsen på egenkapital og overskudd.

Ifølge Helse-Midt Norge var det med 11 leverandører i prekvalifiseringsrundene. Anskaffelsen av det nye journalsystemet går etter gjeldene regler, opplyser de til digi.no. 

Tor Arne Viksjø er direktør for Dips. Han mener Helse Midt-Norge har vinklet kravene i predisposisjonen merkelig. - Vi hadde ikke sjans til å nå opp, sier han til digi.no. <i>Bilde: Dips</i>
Tor Arne Viksjø er direktør for Dips. Han mener Helse Midt-Norge har vinklet kravene i predisposisjonen merkelig. - Vi hadde ikke sjans til å nå opp, sier han til digi.no. Bilde: Dips

– Vi synes at vinklingen her blir feil. Vi mener at forhold som kjennskap til norske forhold og hvordan ting fungerer her bør vektes tyngre. Dips klarere ikke å måle seg med disse leverandørene på tingene som blir vektet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– For å sammenligne har det minste selskapet som har kommet videre ti ganger så stor omsetning som oss, sier administrerende direktør Tor Arne Viksjø i Dips til digi.no.

336 milloner omsetning

I fjor hadde E-helseselskapet en årlig omsetning på 336 millioner kroner, ifølge Proff. 

– Dette har vært en internasjonal konkurranse. Nivået har vært høyt. Vi har gjort en nedvelgesprosess etter kjente kriterier. At norske Dips ikke er med videre er et resultat av den sterke konkurransen.

 (artikkelen fortsett under)

Dips´kontorer ligger i Rønvika i Bodø by. Byen har rundt 50 000 innbyggere, ifølge tall fra SSB. <i>Foto: Scanpix</i>
Dips´kontorer ligger i Rønvika i Bodø by. Byen har rundt 50 000 innbyggere, ifølge tall fra SSB. Foto: Scanpix

– Det har ikke vært noen forfordeling av noen av søkerne. Vi har full forståelse for at Dips er skuffet. Det er sikkert de fem andre også, sier programdirektør Torbjørg Vanvik i Helse Midt-Norge til digi.no. 

Dips-direktøren mener uteblivelsen av bodøselskapet på anbudslisten ikke er en krise kortsiktig for selskapets del.

Vil ta produktene sine ut av landet

Dips har nå 85 prosent av helseregionene som kunder. De har i flere år satset på å ta produktene sine ut av landet. 

– Dermed må vi nå jobbe enda hardere fremover med å finne vekst i andre land. Vi er selvfølgelig overrasket og skuffet, men vi gråter ikke, sier Dips-direktør Viksjø. 

Programdirektør Torbjørg Vanvik i Helse Midt-Norge. <i>Foto: Pressefoto</i>
Programdirektør Torbjørg Vanvik i Helse Midt-Norge. Foto: Pressefoto

I motsetning til de andre konkurrentene jobber Dips med åpne internasjonale standarder. De er skuffet over at dette arbeidet ikke har nådd frem til ledelsen i Helse Midt-Norge. 

– Dips er i stor omstilling og er i gang med å lage neste versjon som baseres seg på åpne standarder. I tillegg er det nye produktet mer smidig enn man har sett tidligere. Det er veldig synd at de da ikke får muligheter til å vise seg frem.

– Ikke et godt tegn

– At Dips ikke blir vurdert videre er ikke et godt tegn, men de har nok å jobbe med foreløpig, konstaterer direktør Nard Schreurs for ehelse og smart tech i IKT-Norge.

Helse Midt-Norge kommer til å ha en dialog med alle leverandørene frem mot sommeren 2018.

– Da vil vi gjennomføre en anskaffelse i tråd med regelverket. Kontraktsignering blir i 2019 etter en lang og grundig dialogfase med tilbyderne som er med videre, oppsummerer programdirektør Torbjørg Vanvik i Helse Midt-Norge til digi.no. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra