RESULTATERFINANS

Syv måneders fengsel for Kværner-utpressing

En 34 år gammel mann fra Sandnes er dømt til syv måneders fengsel for utpressingsforsøk mot Kværner etter at mannen fikk en feilsendt epost fra meglerhuset Sundal Collier.

Øystein Kvistad
17. sep. 2001 - 03:07



Mailen kom fra Sundal Collier & Co ASA som var engasjert av Kværner for å utarbeide et strateginotat om hvordan Kjell Inge Røkke skulle slås i kampen om kontrollen over Kværner. Men meglerhuset feilsendte strategiplanen - istedenfor å sende notatet til domenet kvaerner.com, tastet Sundal Colliers medarbeider strategiplanen til kvearner-domenet, og dermed var skandalen et faktum.

Stavangermannen forklarte til digi.no tidligere i år at han på dette tidspunket selvfølgelig tok kontakt med industrigiganten for å si i fra om at han fikk post han ikke skulle ha.

Men ifølge aktor viste 34-åringen e-posten til sin tre år yngre kollega før de to varslet Sundal Collier. Og Økokrim påsto i retten at de to mennene skulle ha truet med å selge filen til en tredjepart for markedspris. Under et møte på Stavanger lufthavn, Sola, fikk mennene tilbud om 100.000 kroner, noe de avslo. Ifølge tiltalen skal 34-åringen i stedet ha foreslått en kjøpesum på hele to millioner kroner.

I intervju med digi.no og overfor byretten påsto den nå dømte 34-åringen at han bare fleipet da han sa at han "ville kreve 4 millioner men vente 2 millioner for domenet".

Fleipen kostet mannen dyrt. Kværner koblet umiddelbart Økokrim inn i saken, og etter en stund fikk stavangermannen vite at han ville stå tiltalt for industrispionasje og utpressing - en svært alvorlig anklage.

Stavanger byrett valgte å tro på Kværner og Økokrims versjon av hendelsesforløpet.

* * *

Det hører med til historien at Kværner ASA i februar i år klaget stavangermannen inn for World Intellectual Property Organization (Wipo) for å overta Sandnes-mannens rettigheter til domenenavnet kvaerner.com. WIPO ga imidlertid ikke Kværner medhold i klagen om rettighetene til domenenavnet kvearner.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra