BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tele Danmark klar for spill

Fredag løper amerikanske SBC sin bindingstid ut som har forhindret selskapet fra å videreselge Tele Danmark. Nå svirrer ryktene rundt hva som vil skje med det danske teleselskapet med konsernsjef Henning Dyremose i spissen. Telia nevnes ofte som en interessert kjøper.

Frode Eriksen
11. jan. 2001 - 12:39

Det amerikanske teleselskapet Ameritech betalte vel 19 milliarder kroner for sin eierandel på 42 prosent i Tele DanmarkSBC, lenger bundet av en avtale som ble inngått med danske myndigheter som solgte sin eierandel i Tele Danmark i 1998. Avtalen har forhindret Ameritech/SBC fra å stykke opp eller selge Tele Danmark.

Fra fredag er dermed Tele Danmark i spill i et telemarked der aksjene riktignok ikke er de hotteste, men samtidig er det nettopp nå mange kan se muligheten for en god handel. Mange regner med at SBC vil selge ut Tele Danmark for å konsentrere seg om sitt hjemmemarked.

Den danske teleanalytikeren John Strand, sier de amerikanske eierne i Tele Danmark alltid er ute etter en god handel og kan tenkes å selge til riktig pris.

Han mener derimot at Tele Danmark ikke er spesielt interessant for en aktør som vil skaffe seg et fotfeste i Norden.

Strand sier til digitoday.no at internasjonale teleaktører som søker en nordisk løsning nok vil finne Telia mest interessant med sin posisjon i Sverige, NetCom i Norge og virksomhet i Danmark og Finland. Deretter plasserer han Telenor på andre plass med sin svært sterke posisjon i Norge, foruten eierandel i Sonofon i Danmark. Hakk i hel kommer svenske NetCom, med virksomheter gjennom Tele2 i alle de nordiske landene, mens han rangerer Tele Danmark nede på fjerdeplass.

Strand sier at Tele Danmark hadde alle sjanser til å bli en av de fremste teleselskap i Europa, og var et av de første privatiserte teleselskap i Europa og var samtidig et av de første selskapene som skaffet seg en internasjonal partner.

- De hadde et forsprang som en kunne ha brukt for å skaffe seg en posisjon i Norden og deretter i Europa, men de utnyttet det ikke. Tele Danmark har gått fra å være en fisk som kunne spise andre til å bli en fisk andre vil spise. Det er ikke gøy nå for en bedrift som Tele Danmark, sier Strand.

Situasjonen nå er ikke ulik den en så i Norden da kontrollen i Tele Danmark ble solgt til Ameritech, som igjen var den direkte årsak til fusjonssamtalene mellom Telenor og Telia.

- At fusjonen mellom Telenor og Telia ikke gikk var en katastrofe, konstaterer Strand. Han sier Telia ligger best an sammenlignet med Telenor. For Telenor er det tvilsomt at selskapet vil kunne klare å bygge noe organisk i Sverige.

Var jeg Vodafone ville jeg kaste meg over Telenor eller i det minste ha selskapet på min liste, sier Strand. Et slikt samarbeid er mye mer interessant for Vodafone enn for BT, spesielt om en nøyer seg med å se på Telenor Mobil.

I fremtiden Tele Danmark har Strand antydet at Deutsche Telekom kanskje står i kulissene og venter på en mulighet til å kjøpe om de amerikanske eierne vil selge. Med en børsverdi på vel 90 milliarder kroner ville Ameritech få tilbake vel 39 milliarder kroner for sin opprinnelige investering, men en kjøper ville samtidig måtte legge inn bud på hele selskapet.

Derfor kan en utstykking av enkeltdeler av selskapet komme på tale, som for eksempel mobilvirksomheten, eller kanskje bare den danske mobilvirksomheten. Alt er allerede lagt til rette for det, ved at mobilvirksomheten er skilt ut som eget selskap, med den danske virksomheten som et ytterligere utskilt selskap, som et slags datter-datterselskap til Tele Danmark.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.