BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telefonica klar for nye allianser

Telefonicas siste bånd til Unisource er kuttet gjennom en kjempebot på nesten 700 millioner kroner. Den spanske teleoperatøren står plutselig uten sikre alliansepartnere etter at samarbeidet med British Telecom (BT) gjennom Concert-alliansen er lagt på is.

Frode Eriksen
15. des. 1997 - 13:50

Fredag betalte Telefonica vel 700 millioner kroner for å løse selskapet fra sine forpliktelser overfor partnerne i den europeiske telekomalliansen Unisource, der televerkene i Nederland, Sveits og Sverige er medeiere.

I en pressemelding fra selskapet fredag het det at Telefonica nå har initiativet i jobben med å ekspandere internasjonalt, inkludert i arbeidet med å finne internasjonale samarbeidspartnere for å beholde sin posisjon. I realiteten betyr dette at det er usikkerhet knyttet til samarbeidet med British Telecom (BT) gjennom Concert, nå som BTs hovedsamarbeidspartner MCI ser ut til å forsvinne til WorldCom.

Telefonica så for seg en telekomverden der selskapet inngikk avtale med BT-MCI-alliansen. Men med dagens muligheter kan en storallianse med WorldCom/MCI i USA og Latin-Amerika og BT i Europa være en vel så realistisk mulighet. Denne planen kan igjen falle om BT finner seg en ny alliansepartner i USA, som for eksempel GTE, som i sin tur vil konkurrere med MCI i USA. Det hele kan bli svært så vanskelig for spanjolene når nye allianser skal planlegges.

Det var i 1995 at den spanske sosialistregjeringen lot den statskontrollerte telekomoperatøren kjøpe seg inn i Unisource med 25 prosent, for å bygge opp en europeisk telekomallianse, med globalt samarbeid gjennom AT&T. Dette samarbeidet ble vraket til fordel for det som så ut til å bli en av de tre store telekomalliansene i verden under navnet Concert med BT og MCI som dominerende aktører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra