TELEKOM

Telegigant etablerer seg i Norge

Interoute tilbyr avanserte bedriftstjenester i Europas største fibernett, på 55.000 km.

Interoute europeiske nett omfatter 55.000 kilometer fiber mellom 100 byer i 29 land. Selskapet driver dessuten private bynett i 21 byer, og åtte datasentraler.
Interoute europeiske nett omfatter 55.000 kilometer fiber mellom 100 byer i 29 land. Selskapet driver dessuten private bynett i 21 byer, og åtte datasentraler.
15. sep. 2010 - 15:44

Markedet for paneuropeiske nettverkstjenester for bedrifter dekkes av en håndfull aktører, hvorav de fleste – som Orange Business Services, BT Global Services, Verizon Business, AT&T – har tilknytning til en stor teleoperatør. Bare en av disse, Verizon, har etablert en tilstedeværelse i Norge.

OBS: Vi er gjort oppmerksom på at ovenstående avsnitt inneholder feil. BT Global Services ble etablert med eget kontor i Norge 1. januar 2006. BT Solutions Norway AS har i dag fire kontorer i Norge. Antall ansatte er i jevn vekst. Også Orange Business Services har kontor i Oslo.

En uavhengig tilbyder av nettverkstjenester for bedrifter, Interoute, har nylig etablert et kontor i Norge.

Interoute driver stamnett for europeiske mobiloperatører og kringkastere, og tilbyr en rekke tjenester til det allmenne bedriftsmarkedet, blant annet tale og VPN i tillegg til generell datainfrastruktur. Selskapet eier 55 000 kilometer med fibernett gjennom 100 byer i 29 land, og driver 21 private bynett og åtte datasentraler.

Digi.no har snakket om etableringen med Interoutes nye representant i Norge, Ketil Olsen, og med Joacim Hillervik som leder selskapets satsing i Norden.

– Interoute ble opprettet på slutten av 1990-tallet, akkurat i tide til å oppleve krasjet innen IT og tele, forklarer Hillervik. – Selskapet kjøpte opp fibernett på billigsalg, og etter hvert også datasentraler og hostingtjenester. Fra 2003 begynte den nye virksomheten. Det ble levert kapasitet til operatører, og man orienterte seg også mot bedriftsmarkedet.

Selskapets slagord er «From the ground to the cloud». Hillervik mener kombinasjonen av datasentraler og fibernett gjør Interoute unik.

– Det lar oss levere virtuell tjenester over fiber, slik at kunder kan få tilgang til applikasjoner på klare vilkår. Vi har fokus på «business to business» for data og infrastrukturløsninger til flernasjonale bedrifter.

I Norden har Interoute 35 ansatte i Stockholm og 7 i Danmark. Ketil Olsen er foreløpig alene i Oslo. Han vil ha fokus på shipping, olje, legemidler og på store selskaper som henvender seg til forbrukermarkedet.

– Det er lite konkurranse om vår type tjenester i Norge og i Danmark, sier Olsen. – Verizon er alene. Vi ser ikke BT, Orange og AT&T som vi normalt konkurrerer med.

Det at Interoute kom i gang så seint som i 2003, framstår nå som en styrke, ifølge Hillervik.

– Vi har én plattform for interne funksjoner, der våre konkurrenter sliter med et antall ulike faktureringssystemer. CRM-plattformer og så videre. Sammenliknet med dem har vi lave kostnader. Interoute vil få en omsetning på rundt 300 millioner euro i år, og vil tjene penger. Mens våre konkurrenter er tungrodde av mangel på rasjonalisering av interne systemer, har vi fordelen av at hele fibernettet vårt for lengst er nedbetalt.

En årsak er at Interoute tidlig på 2000-tallet kunne kjøpe opp etablerte fibernett på billigsalg, som konkursboet etter KPN Quest i 2001. Et annet eksempel er bynettene til GTS/Ebone, som Interoute kjøpte i 2002.

I tillegg til kjernetjenestene tilbyr Interoute IT-sikkerhet, virtuell og dedikert hosting, lagring, sikkerhetskopiering og konferansetjenester gjennom Microsoft OCS (nå Microsoft «Lync»). Hillervik mener Interoute var den første «paneuropeiske OCS».

– I våres lanserte vi en tjenesteportefølje under navnet «Unified ICT», der vi bygger ned grensen mellom IT og tele. Et tilbud vi oppfatter som unikt, er «Unified Connectivity», i form av et IP VPN som kan brukes til enhver tjeneste, også videokonferanser og virtuelle møtelokaler. Alt går over det samme fysiske nettet, men vi kan skille mellom ulike typer logiske nett. Kundene kan få så mange logiske nett de ønsker. Dette er en stor differensiator mellom oss og konkurrenter som Orange og BT.

En spesiell tjeneste fra Interoute er Fast Trade, for algoritmisk aksjehandel.

– Dette er en tjeneste som trimmes med hensyn til forsinkelse i nettet («latency»). Ett millisekund har stor betydning. Tjenesten er rett og slett et rør fra punkt til punkt, uten routing. Skulle det falle fra, erstattes det av reserveforbindelser til tilsvarende lav forsinkelse.

I Norden er Interoute på jakt, ikke bare etter nye kunder, men også etter mulige oppkjøpsobjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Vi er opptatt av mindre virksomheter innen infrastruktur og kompetanse, med solid kundebase, som vi raskt kan integrere i vår virksomhet, avslutter Hillervik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra