TELEKOM

Telekomskandale opp i Indias nasjonalforsamling

Tata-gruppens mektige leder Ratan Tata er blant dem som måtte forklare seg.

4. apr. 2011 - 15:52

New Delhi (NTB-AFP-DPA): Flere styrtrike forretningsfolk er kalt inn til Indias nasjonalforsamling for å forklare seg om korrupsjon i landets telebransje. Norske Telenor er indirekte innblandet i saken.

Unitech, ett av foretakene som står sentralt i saken, driver sammen med Telenor selskapet Uninor. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har engasjert seg for å beskytte det norske selskapets milliardinvestering i India som står i fare på grunn av korrupsjonssaken.

Saken dreier seg om angivelig svindel i forbindelse med fordelingen av lisenser for mobiltelefoni i 2008. Tidligere minister for telekommunikasjon, Andimuthu Raja, anklages for å ha solgt disse lisensene altfor billig.

Avhør
Mandag møtte den indiske rikmannen Ratan Tata fram for nasjonalforsamlingen i New Delhi for å forklare seg om saken. Tatas rådgiver, den innflytelsesrike lobbyisten Niira Radia, var innkalt til avhør samme dag.

Ratan Tata har måttet forklare seg foran Indias nasjonalforsamling om tildelingen av GSM-lisenser i India i 2008.
Ratan Tata har måttet forklare seg foran Indias nasjonalforsamling om tildelingen av GSM-lisenser i India i 2008.

[Nødvendig tillegg fra digi.no-redaksjonen: Ratan Tata er styreformann i Tata Group og i mange av dette flernasjonale konglomeratets 114 datterselskaper, blant dem Tata Steel, Tata Motors (eier Jaguar og Land Rover), Indias største IT-selskap Tata Consultancy Services, Tata Technologies, Tata Communications, Tata Tea (eier Tetley), Tata Chemicals, Titan Industries, Tata Power, Tata Teleservices og Taj Hotels.]

Uninor er ett av fire selskaper som skal ha fått kjøpt lisenser til spottpris. Telenor var ikke inne på eiersiden i det indiske selskapet da disse konsesjonene ble tildelt, og det norske selskapet har avvist at Uninor har fått mobillisens på en uregelmessig måte.

Affæren rundt mobillisensene kan ifølge nyhetsbyrået AFP være den største svindelsaken i indisk historie. Den indiske riksrevisjonen har satt i gang flere separate etterforskninger av saken.

Skraper
Telekomskandalen har gitt Indias statsminister Manmohan Singh alvorlige skraper i lakken og kan ha påført det regjerende Kongresspartiet betydelig politisk skade. Den har skapt store forsinkelser i nasjonalforsamlingens arbeid og satt regjeringens reformplaner i fare.

Resultatene fra fem delstatsvalg de neste månedene kan gi en pekepinn om hvor alvorlig skade skandalen har påført regjeringspartiet og regjeringen. Stemmegivningen i det første av disse valgene begynte mandag.

Velgerne gikk denne dagen til urnene i Assam nordøst i India, og fram mot 10. mai skal det også stemmes i Vest-Bengal, Tamil Nadu, Kerala og det føderale territoriet Pondicherry. Stemmetellingen skal etter planen innledes 13. mai. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.