KARRIERE

Telemedisinstudenter bruker åpen kildekode

Telemedisinstudentene i Tromsø bruker kun åpen kildekode som de kan bygge videre på i hjemlandet.

14. aug. 2007 - 14:15

Ved å benytte teknologi som er tilgjengelig uansett hvor i verden man befinner seg, gir Universitetet i Tromsø (UiT) de internasjonale telemedisinstudentene en merverdi langt utover mastergraden i telemedisin og e-helse.

- Vi benytter åpen og tilgjengelig kildekode så langt det er mulig som gir studentene mulighet for å jobbe videre med ulike prosjekter når de vender tilbake til hjemlandene. En annen tilleggsverdi er nettverket som de bygger her med andre studenter og det brede telemedisinmiljøet i Tromsø, opplyser førsteamanuensis Johan Gustav Bellika til Nasjonalt senter for telemedisin.

Andre kull masterstudenter i telemedisin og e-helse startet høsten 2006. I løpet av skoleåret har noen av dem videreutviklet et system som forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø tidligere har laget. Sikker kommunikasjon mellom pasient og fastlege på e-post er videreutviklet til å inkludere muligheter for å sende videosnutter på mobiltelefonen.

Et eksempel kan være pasienter med anfall hvor legen kan hente viktig informasjon gjennom å se en videosnutt av anfallet.

Sikkerheten i systemet ivaretas gjennom kryptering. Pasienten kobler mobiltelefonen til datamaskinen via bluetooth og videosnutten kan da sendes til legen via en Internett-side. Pasienten må identifisere seg gjennom å logge seg på et sikkert kommunikasjonssystem, Pasientlink hvor det kreves passord som han får tilsendt på SMS. Hvis og når legen sender svar tilbake til pasienten, får sistnevnte melding via SMS om at han har fått svar og kan logge seg inn i Pasientlink for å lese hva legen svarer.

Masterstudentene ved telemedisin-studiet ved Universitetet i Tromsø videreutvikler den åpne kildekoden i datasystemet Pasientlink. Fra venstre: Kent Ove Josefsen fra Norge, Sanjay fra Nepal og Joe Hurley fra USA. (FOTO: Jan Fredrik Frantzen)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.