BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor bremset av gresk byråkrati

Byråkrati, motstand hos sjefene og kulturforskjeller er årsaken til at Telenors greske mobilprosjekt er fem måneder etter tidsskjema. - Men nå er alt klart for de første kundene, sier regiondirektør i Telenor International, Bjørn J. Flakstad til digi.no.

Frode Eriksen
5. mars 1998 - 13:53

Flakstad overtok som regiondirektør i Telenor International med spesielt ansvar for Sør-Europa ved årsskiftet og har brukt tiden fram til nå med å rydde opp i rotet rundt Cosmote.

Telenor gikk i fjor inn som internasjonal partner i Cosmote med 30 prosent eierandel. Valget av Telenor falt imidlertid mange av de gamle OTE-sjefene tungt for brystet, der mange ønsket seg Orange som partner om de i hele tatt skulle ha noen.

Flakstad beskriver OTE som "et godt gammelt statlig monopol" i både ånd og holdning.

- Beslutningen om at Telenor skulle inn som partner var politisk, og deler av samarbeidet mellom Telenor og Cosmote ble vanskeliggort som følge av intern motstand, konstaterer Flakstad. Han karakteriserer den gamle ledelsen som monopol-direktører i den verst tenkelig betydning.

Det hele kulminerte forrige måned med at sjefen for det greske televerket og for Cosmote ble etstattet av nye krefter. Ny Cosmote-sjef ble hentet fra den Vodafon-eide (britisk mobiloperatør. red. anm.) mobilkonkurrenten Panafon, som er en av de to greske mobilnettene som Cosmote må konkurrere med. Flakstad sier at innsettingen av Nikos Manasis som Cosmote-sjef har ført til at ting har løst seg på kort tid.

- De siste ukene har vi fått sving på tingene. Vi bygger 30 basestasjoner i måneden, sier Flakstad og viser til at 150 basestasjoner allerede er satt opp og dekker landets tre største byer; Athen, Thessaloniki og Patras.

Flakstad regner sier målet nå er 50.000 kunder på mobilnettet før sommeren, med åpning for de første 6000 i løpet av mars. En kampanje før jul gav en enorm respons, med over 300.000 kunder ifølge dagens utgave av Financial Times, men Flakstad sier til digi.no at mange var både dobbelt- og trippeltregistrert fordi kundene ofte ringte flere av de seks telefonnumrene som ble brukt i jule-kampanjen. Det reelle kundetallet ligger derfor på mellom 60.000 og 70.000.

- Til høsten vil vi gjøre en ny kampanje og regner med at det skal resultere i nye kunder. Vi har et mål om 100.000 kunder innen utgangen av året.

Telenor investerer 700 millioner kroner Cosmotes mobilnett basert på GSM 1800 (DCS 1800)-standarden, og Flakstad regner med overskudd allerede etter tre år. Han tror ikke at den utsatte driftsstarten på fem måneder vil føre til at tidspunktet for break-even vil forskyve seg like mye.

I Hellas finnes det to mobiloperatører, Telecom Italia og Panafon, som driver hver sin GSM 900-lisens. Kvaliteten på disse nettene er imidlertid så dårlig, ifølge Flakstad, at det neppe skal by på problemer å konkurere om prisen er rett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.