BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor dobler i Tyskland

Telenor investerer mer enn de har investert i det norske markedet totalt i det fjerde mobilnettet som etableres i Tyskland. Summen er 2,8 milliarder kroner. Dette gir Telenor ti prosent av selskapet som skal bygge ut og operere det nye nettet. Telenor har investert 2,3 milliarder i sitt norske GSM-nett.

Eirik Rossen
6. feb. 1997 - 12:15

Den fjerde tyske mobillisensen ble tildelt Viag interkom tirsdag. Det nye nettet skal benytte DCS 1800-standarden. På en pressekonferanse i München torsdag ble det offentliggjort at Telenor er invitert til å kjøpe ti prosent av aksjene i Viag interkom, der Viag og BT eier de øvrige aksjene.

Den totale aksjekapitalen er på vel 28 milliarder norske kroner (7 mrd. DM), noe som skulle tilsvare vel 2,8 milliarder norske kroner. Kjøpet er av en størrelsesorden som forutsetter godkjenning i Telenors styre.

- Telenor har til sammenligning investert 1,7 milliarder i det norske NMT-nettet og 2,3 milliarder kroner i det norske GSM-nettet, opplyser markeds- og PR-sjef i Telenor International, Fredrik Grindland til digi:tele.

Viag interkom og det nye mobilselskapet E2 Mobilfunk vil starte utbyggingen av mobilnettet så snart som mulig og skal ifølge betingelsene for lisensen ha en tjeneste som dekker 75 prosent av befolkningen i Tyskland i løpet av 2001. BT og Viag sier i en pressemelding at de vil bygge ut nettet i etapper, i første omgang konsentrert om de mest befolkningstette områdene.

Fra før finnes ett DSC-1800 nettverk og to GSM 900 mobilnett i Tyskland. Den første DCS-1800 lisensen ble tildelt i 1993 og opereres av E-plus-gruppen der Veba, Thyssen, BellSouth og Vodaphone står som eiere. E-plus har for tiden 500.000 abonnenter og dekker 90 prosent av befolkningen.

Tysklands to GSM-lisenser ble tildelt i 1989. Det ene av GSM-nettene opereres av Deutsche Telekom og har 2,2 millioner kunder, mens det andre GSM-nettet opereres av Mannesmann Mobilfunk, som eies av Mannesmann AG og Air Touch Communications, og betjener 2,3 millioner abonnenter.

Mannesmann Mobilfunk offentliggjorde tirsdag at selskapet for første gang vil betale utbytte til sine eiere. Tyske industrianalytikere, som siteres av Reuter, tror at hverken E-Plus eller den nye operatøren E2 vil kunne oppnå overskudd så raskt som Mannesmann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.